Anemia - farmaseuttimme itsehoito-ohjeet

Ilmoita saatavuudesta

Mitä anemia on ja mistä se johtuu?

Anemialla tarkoitetaan veren liian alhaista hemoglobiinipitoisuutta. Tavallisimmin anemia johtuu raudan puutteesta. Kaikki elimistön solut tarvitsevat rautaa, mutta eniten sitä kuluu veren punasolujen tuotantoon luuytimessä. Raudan puutos voi johtua runsaista verenvuodoista esimerkiksi kuukautisten yhteydessä, verenvuodosta mahalaukussa, suolistossa tai peräpukamista, liian yksipuolisesta ruokavaliosta tai kestävyysharjoittelusta.  Myös keliakia tai muut ravintoaineiden imeytymistä heikentävät suolistosairaudet voivat vaikuttaa anemian kehittymiseen.

Anemian tavallisimpia oireita ovat väsymys, kalpea iho, korvien humina, sykkeen nousu ja tavallista herkempi hengästyminen rasituksessa. Anemian syy tulisi aina selvittää. Raudanpuute ja elimistön rautavarastojen määrä voidaan todeta helposti verikokeella. Hemoglobiinin viitearvot ovat naisilla 117-155 g/litra ja miehillä 134-167 g/litra.

Anemian hoito

Apteekista on saatavilla ilman reseptiä rautavalmisteita, joita käytetään yleensä muutamia kuukausia elimistön rautavarastojen täydentämiseksi. C-vitamiini edistää raudan imeytymistä, joten rautavalmiste kannattaa ottaa esimerkiksi hedelmämehun kanssa. Raudan imeytymistä heikentävät kalsium (myös maitotuotteiden sisältämä kalsium), tee, kahvi ja jotkut kasvisruuat. Näiden ja raudan nauttimisen välillä tulisikin olla useampi tunti väliä. Rauta saattaa puolestaan vaikuttaa joidenkin lääkeaineiden (muun muassa tietyt antibiootit ja kilpirauhaslääkkeet)  imeytymiseen. Kysy lääkäriltäsi tai apteekista raudan ja käyttämiesi lääkkeiden yhteisvaikutuksista. Anemian hoidossa myös ruokavaliohoito on tärkeä.

Anemian ennaltaehkäisy

Riittävä raudansaanti turvataan useimmiten monipuolisella ruokavaliolla. Parhaita raudan lähteitä elintarvikkeissa ovat liha, sisäelimet ja täysjyvävilja. Runsaisiin kuukautisiin liittyvää raudanpuuteanemiaa voidaan ennaltaehkäistä nauttimalla ajoittain rautavalmistekuuri. Tulehduskipulääkkeiden järkevä käyttö vähentää riskiä mahalaukun verenvuotoihin.

Hakeudu lääkäriin jos:

  • anemian oireet kehittyvät nopeasti
  • ulosteessa esiintyy kirkasta verta tai ulosteet muuttuvat tummiksi (huom. rautalääkitys värjää ulosteen tummaksi)
  • oksennuksessa esiintyy verta
  • peräpukamat vuotavat runsaasti
  • esiintyy selittämättömiä vatsakipuja, jotka eivät helpota itsehoidolla

Lähde: Terveysportti 2018

Tutustu verkkoapteekin rautavalmisteisiin täällä >>

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja

Selaa myös nämä tuoteryhmät: Farmaseutin itsehoitoneuvot, Farmaseutti neuvoo