Kaikilla naisilla on oma, yksilöllinen emättimen bakteerikanta. Yleisesti kuitenkin emättimen normaali pH on hapan (noin pH5) ja sen normaaliin mikrobistoon kuuluvat maitohappobakteerit. Normaali bakteeritasapaino häiriintyy herkästi esimerkiksi antibioottikuurin tai kuukautisten aikana. Kun emättimen pH nousee, lisääntyy normaaliflooraan kuulumattomat anaerobibakteerit, jotka viihtyvät hapettomassa ympäristössä.
Bakteerivaginoosi ei ole varsinainen tulehdus, vaan kyse on lähinnä elimistön omien bakteerien tasapainohäiriö emättimen limakalvolla. Se ei ole myöskään sukupuolitauti, vaikka useat seksikontaktit altistavatkin sille muuttamalla emättimen bakteerikantaa. Myös kierukan käyttö altistaa bakteerivaginoosille. Se on yhtä yleinen, kuin hiivatulehdus, johon se usein sekoitetaan. Hiivatulehduksessa valkovuoto paksua, kokkaremaista ja kutina paljon voimakkaampaa.
Tyypillisin bakteerivaginoosin oire on epämiellyttävä kalamainen haju emättimessä. Valkovuoto muuttuu harmahtavaksi, maitomaisemmaksi ja ohuemmaksi, jopa vetiseksi. Tilaan voi liittyä myös lievää kutinaa tai kirvelyä, mutta se ei ole pääasiallinen oire. Oireet pahentuvat yleensä yhdynnän jälkeen.
Lievä bakteerivaginoosi voi parantua itsekseen. Hyvä hygienia auttaa oireiden taltuttamisessa, mutta pesuaineina kannattaa käyttää emättimen luonnollista pH:ta ylläpitäviä, happamia intiimipesuaineita. Bakteerivaginoosin oireiden tärkein hoitomuoto on tukea hyvää bakteerikantaa ja ehkäistä vääränlaisten bakteerien lisääntyminen. Lieviä oireita voi hoitaa paikallisilla emätinpuikoilla tai -geeleillä, jotka sisältävät maitohappobakteereja.Gynevia on yhdistelmä glyserolia, maitohappoja ja uudenlaisia ravintoaineita, jotka edistävät valikoitujen maitohappobakteerien kasvua. Maitohappo puolestaan laskee luonnostaan emättimen pH:ta.
Jos tunnet oireita ensimmäistä kertaa tai aina, jos oireet ovat voimakkaat, on syytä käydä lääkärillä. Samoin jos on syytä epäillä jotain muuta sukupuoliteitse tarttuvaa tautia, tai oireet eivät parane yhden kuurin/hoitokerran aikana, on hyvä varmistaa diagnoosi lääkärin vastaanotolla. Hankalaoireiseen tulehdukseen käytetään yleensä reseptilääkkeitä.
Lähde: Terveysportti ja naistenalakerta.fi
Tutustu verkkoapteekin bakteerivaginoosin oireiden hoidon tuotevalikoimaan täältä >>
Päivi Heiskanen
farmaseutti
Tilaa uutiskirjeemme ja saat alennuskoodin joka oikeuttaa 10 % alennukseen yhdestä yli 50 euron tilauksesta! (ei koske alennustuotteita eikä lääkkeitä)
Itä-Suomen yliopiston apteekki
Yliopistonverkkoapteekki
Puijonkatu 23
70100 Kuopio
Puh. 029 445 6222 (pvm/mpm)
verkkoapteekki@uef.fi
Verkkoapteekin toimintaa valvova viranomainen
Fimea (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus)
Puh. 029 522 3341
kirjaamo@fimea.fi