Kihomato

Ilmoita saatavuudesta

Kihomato ja kihomatotartunnan hoito

Kihomato tarttuu helposti ihmiseltä toiselle. Kihomato on noin 1 cm mittainen valkea mato, joka elää ihmisten paksusuolessa ja tarttuu suun kautta munien välityksellä. Yleisin se on alle 15-vuotiailla lapsilla, mutta voi tartuttaa myös aikuisen. Kihomadot saattavat säilyä elossa kotona esimerkiksi vuodevaatteissa useita päiviä. Kihomadon munien nielemisestä oireiden alkamiseen kuluu noin 6 viikkoa.

Kihomatotartunnan oireet

Tartunnan jälkeen muna kuoriutuu ohutsuolessa ja siirtyy lisääntymään paksusuoleen. Toukkien ja munien pinnan ärsyttävät aineet aiheuttavat voimakasta kutinaa peräaukon ja välilihan seudulla. Raapimisen seurauksena munia siirtyy käsiin ja käsistä suuhun. Kutina on kihomatotartunnan ensisijainen oire. Matoja voi joskus myös nähdä ulosteessa tai peräaukossa, mutta se on harvinaisempaa. Lääkäri voi ottaa kihomatotestin, mutta jos oireet ovat selkeät, sitä ei useinkaan tarvita.

Kihomatotartunnan hoito

Lääkityksenä käytetään ensisijaisesti ilman reseptiä saatavaa pyrviiniembonaattia, Pyrvin®, jolla hoidetaan koko perhe. Pyrviniä käytetään pakkauksen ohjeen mukaan painon mukaan annosteltuna kertahoitona 1 tabletti / 10-15 kg. Hoito uusitaan 2 viikon kuluttua, koska lääkitys ei tehoa madon muniin.

Kihomatotartunnasta kannattaa kertoa päivähoitopaikassa tai koulussa kierteen katkaisemiseksi mahdollisimman pian. Jos ryhmässä on useampia oireilevia, kannattaa kaikki hoitaa.

Lääkehoidon lisäksi lääkkeen ottoa seuraavana päivänä:

  • Imuroidaan tai tuuletetaan vuodevaatteet huolella
  • Pestään lakanat, alusvaatteet, yöpuvut ja pesun kestävät pehmolelut 60 asteessa
  • Pakastetaan vuorokaudeksi pehmolelut, jotka eivät kestä pesemistä
  • Vaihdetaan pyyhkeet usein (tai käytetään kertakäyttöisiä käsipyyhkeitä) kunnes tartunta on saatu katkaistua
  • Leikataan lasten kynnet sopivan lyhyeksi ja tehostetaan käsihygieniaa
  • Pyyhitään kodin muut pinnat kostealla liinalla

Kihomatotartunnan ennaltaehkäisy

Kihomatotartunnan saaneen ja lähipiirin kannattaa tehostaa käsi- ja wc-hygieniaa, pitää kynnet lyhyinä ja välttää nukkumista tartunnan saaneen kanssa samoissa vuodevaatteissa. Tehokas siivoaminen ei kuitenkaan ole tarpeen, sillä tartunnat eivät liity vähäiseen siivoamiseen.

Milloin lääkäriin?

Jos tartunta ei helpota kahdella käsittelyllä, ota yhteyttä lääkäriin. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä vaivaan reseptilääkettä.

Lähde: Terveysportti 2018

Tutustu verkkoapteekin valikoimaan täällä >>

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja

Selaa myös nämä tuoteryhmät: Farmaseutti neuvoo, Farmaseutin itsehoitoneuvot