Ripulilääke on ripulin lyhytaikaiseen hoitoon tarkoitettu lääkevalmiste. Ripuli aiheutuu yleensä suun kautta ruuansulatuskanavaan joutuneista viruksista ja bakteereista. Viruksista norovirus ja rotavirus ovat akuutin ripulin yleisimpiä aiheuttajia. Norovirusripulia esiintyy kaikenikäisillä ja rotavirus on yleisintä pienillä lapsilla. Ripulin hoidon kulmakivi on riittävä nesteytys, mutta joissakin tilanteissa ripulilääke tai muu ripulointia rauhoittava valmiste voi olla tarpeen. Lisätietoa ripulista ja ripulin hoidosta löydät täältä >>
Akuutissa ripulissa uloste on vetistä ja suoli toimii useammin kuin 3 kertaa päivässä. Kestoltaan akuutti ripuli on korkeintaan kaksi viikkoa. Oireisiin voi liittyä ripulin lisäksi vatsakipuja, pahoinvointia ja lievää kuumetta.
Akuutti ripuli johtuu yleisimmin suun kautta ruuansulatuskanavaan joutuneista viruksista ja bakteereista. Viruksista norovirus ja rotavirus ovat akuutin ripulin yleisimpiä aiheuttajia. Norovirusripulia esiintyy kaikenikäisillä ja rotavirus on yleisintä pienillä lapsilla. Lasten rokotusohjelmaan kuuluva rotavirusrokote on kuitenkin viime vuosina vähentänyt huomattavasti rotavirusepidemioita.
Yleisiä ruokamyrkytyksiä aiheuttavia bakteereita ovat salmonella, kampylobakteeri, shigella ja E.coli. Ruokamyrkytyksessä ripulin oireet alkavat yleensä nopeasti, jo muutamassa tunnissa saastuneen ruuan tai juomaveden nauttimisesta. Oireet menevät myös pian ohi, viimeistään muutaman vuorokauden kuluttua. Turistiripulista puhutaan, kun bakteerin aiheuttaman ripulin oireet alkavat matkalla tai pian sen jälkeen.
Ripulia voivat aiheuttaa myös muut syyt kuin virukset tai bakteerit. Antibioottikuurit sekoittavat suoliston normaalia bakteerikantaa, jolloin seurauksena saattaa olla antibioottiripuli. Jotkut sairaudet, kuten laktoosi-intoleranssi, keliakia ja tulehdukselliset suolistosairaudet ovat myös yleisiä ripulin aiheuttajia. Joskus ripuli voi olla myös toiminnallista, eli ei johdu mikrobista eikä muusta sairaudesta.
Ripulia aiheuttavat virukset ja bakteerit leviävät, kun niitä joutuu käsien kautta suuhun joko suoraan tai välillisesti esimerkiksi elintarvikkeiden, juoman, pintojen tai lelujen välityksellä. Rotavirus aiheuttaa epidemioita lasten keskuudessa päiväkodeissa ja kouluissa. Norovirusepidemiat puolestaan ovat tyypillisiä kouluissa, sairaaloissa ja kylpylöissä. Bakteeriripulin voi saada ulkomaantuliaisena, mutta myös kotimaasta.
Ripulin hoidon kulmakivi on riittävä nesteytys, sillä elimistö menettää ripulin mukana nesteen lisäksi elektrolyyttejä eli suoloja. Ripuli voi aiheuttaa rajunkin nestehukan, ellei riittävästä nesteiden nauttimisesta huolehdita ja oirekuvaan liittyy oksentelua, joka haittaa juomista. Vanhuksilla luontainen janontunne on vähentynyt, joten nesteiden saannista on huolehdittava erityisen tarkasti. Ruokaa voi syödä oman voinnin mukaan. Ripulioireet paranevat yleensä muutamassa päivässä kotihoidolla.
Sopivia nesteitä ripulin hoidossa ovat esimerkiksi laimeat mehut, vesi, mehukeitto, tee ja kasvisliemi. Liian sokeripitoiset nesteet voivat pahentaa ripulia, sillä sokeri sitoo nestettä suolistoon.
”Ripulijuomaa” voi tehdä kotona laimentamalla puoli litraa appelsiinimehua samalla määrällä vettä ja lisäämällä tähän puoli teelusikallista ruokasuolaa. Appelsiinimehun luontainen sokeri edistää nesteen ja suolan imeytymistä. Apteekista on saatavilla myös erilaisia valmiita neste- ja suolatasapainoa korjaavia juomia.
Joissakin tilanteissa ripulilääke voi olla tarpeen. Huomioitavaa on, että suolen vilkkautta rauhoittaviin ripulilääkkeisiin (loperamidi) on suhtauduttava varoen. Bakteerin aiheuttamissa ripulioireissa niitä ei saa käyttää, koska ne saattavat jopa vaikeuttaa tiettyjen bakteerien (salmonellat, shigellat) aiheuttamaa taudinkuvaa.
Ripuliin liittyvää kuumetta hoidetaan tarvittaessa kuumelääkkeillä, joita saa apteekista ilman reseptiä. Parasetamoli on turvallisin vaihtoehto niin aikuisille kuin lapsillekin. Jos kuume on korkea, voidaan yhdessä parasetamolin kanssa käyttää tulehduskipulääkettä, kuten ibuprofeenia.
Ripulin ennaltaehkäisyssä tärkeintä on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Kädet pestään runsaalla vedellä ja saippualla sekä kuivataan huolellisesti ennen ruokailua ja wc-käyntien jälkeen. Käsidesiä voi käyttää, mutta on muistettava, ettei se korvaa käsien saippuapesua.
Kuumaksi kypsennetyt ruuat ovat turvallisia niin matkoilla kuin kotonakin. Matkoilla kannattaa välttää pullottamattomia juomia, jääkuutioita, pakkaamattomia maitotuotteita ja pesemättömiä hedelmiä ja vihanneksia. Hedelmät ja vihannekset olisi hyvä kuoria matkoilla itse. Elintarvikkeiden kylmäketjusta huolehtiminen pätee niin kauppareissuilla, ruuanvalmistuksessa kuin matkoillakin.
Ripulioireisen on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle seuraavissa tilanteissa:
Apteekista on saatavilla ripulin hoitoon elektrolyyttejä sisältäviä nesteytysjuomia ja suolen pintaa suojaavia valmisteita, jotka ovat lääkkeettömiä valmisteita. Lääkkeeksi rekisteröityjä valmisteita ovat suolen vilkkautta rauhoittavat (loperamidi) sekä elektrolyyttien ja nesteen liikaeritystä vähentävät valmisteet (rasekadotiriili).
Nesteytysjuomiksi valmistettavia tuotteita löytyy jauheina ja poretabletteina. Joihinkin valmisteisiin on lisätty maitohappobakteereita. Suoliston limakalvon pinnalle suojaavan, bakteerien kiinnittymistä ehkäisevän kalvon muodostavaa Tasectan AF® -valmistetta on saatavilla lapsille jauheena ja aikuisille tabletteina.
Loperamidi-lääkevalmisteita löytyy tabletteina, kapseleina ja suussa hajoavina tabletteina. Rasekadotriili on kapselimuodossa. Muistathan, että näitä valmisteita saa käyttää korkeintaan parin päivän ajan.
Probioottivalmisteita on apteekin valikoimissa moneen makuun: tabletteina, kapseleina, purutabletteina ja jauheina. Purutabletit ja jauheet ovat hyviä vaihtoehtoja perheen pienimmille, mutta sopivat myös isommille käyttäjille.
Lähteet
Terveysportti 2022
Duodecim lääketietokanta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (www.thl.fi)
Terveyskylä (www.terveyskyla.fi/lastentalo, www.terveyskyla.fi/infektiotalo, www.terveyskyla.fi/vatsatalo )