Närästyksen hoito

 

 

Mitä närästys on ja mistä se johtuu?

Närästys on hyvin yleistä, noin joka 10.  ihminen kokee oireita viikoittain. Oireina ovat mm. röyhtäily, polttava tunne rintalastan takana ja nieluun nouseva hapan neste. Närästykseen liittyy usein ruokailu; runsas ateria, mahaa ärsyttävät ruuat tai juomat kuten happamat mehut, kahvi, alkoholi, mausteet, rasva. Makuulle meno yleensä pahentaa oireita. Viikoittain toistuvan närästyksen syy on usein refluksitauti.

 

Närästyksen itsehoito

Lyhytaikaista närästystä voi hoitaa käsikauppalääkkeillä (antasidit ja suolahapon erityksen estäjät). Lyhytvaikutteiset närästyslääkkeet eli antasidit (algiinihappo , kalsiumkarbonaatti, magnesiumhydroksidi, magnesiumsubkarbonaatti, natriumvetykarbonaatti, sukralfaatti) neutraloivat mahahappoja ja niiden vaikutus alkaa nopeasti 10-15 minuutissa ja vaikutus kestää enintään parisen tuntia. Lääkettä voi käyttää useita kertoja päivässä.

Pitkävaikutteiset närästyslääkkeet vaikuttavat mahan suolahapon erityksen estoon (esomepratsoli, famotidiini, lansopratsoli, omepratsoli, pantopratsoli, ranitidiini). Näiden vaikutus alkaa noin tunnissa ja annoksesta riippuen vaikutus kestää 12- 24 tuntia.

Itsehoitolääkkeitä voi käyttää enimmillään kahden viikon ajan. Jos oireet jatkuvat pidempään, on syytä hakeutua lääkäriin.

 

Närästyksen ennaltaehkäisy

Lyhytaikaisen närästyksen takia ei tarvitse hakeutua lääkäriin. Itsehoidossa kannattaa välttää liian suuria ruokamääriä kerralla, mahaa ärsyttäviä ruokia kuten sitrushedelmät, kahvi, alkoholi, rasvaiset ruuat ja suklaa. Myös tupakointi lisää selvästi närästystä. 2-3 tuntia ennen nukkumaanmenoa olisi syytä välttää suuria ruokamääriä. Myös ylipaino lisää vatsaontelon sisäistä painetta, mikä pahentaa närästysoireita.

 

Hakeudu lääkäriin jos:

  • närästys ei helpota itsehoidolla kahdessa viikossa
  • närästys on toistuvaa ja pitkäkestoista
  • vatsan ja rinnan alueella esiintyy muita kipuja
  • esiintyy nielemisvaikeuksia, oksentelua tai laihtumista
  • kipu tuntuu äkillisenä rintalastan alla

Lähde: Terveysportti 2018

 

Tutustu verkkoapteekin valikoimaan täällä >>

 

Henna Mäki-Kojola, farmaseutti-sairaanhoitaja