Palovamman hoito

 

Mikä palovamma on?

Palovamma on kudostuho, jossa iho tai ihonalaiset kudokset vaurioituvat. Yleisimmin palovamman aiheuttaa kuuma vesi, mutta se voi aiheutua myös kuuman höyryn tai esineen, tulen, sähkön, säteilyn tai syövyttävän kemikaalin vaikutuksesta.

Palovamman oireet

Palovammat jaotellaan vaikeusasteensa mukaan 1. – 3. asteen palovammoihin. 1. asteen palovammassa iho on punoittava ja kivulias, mutta tunto on ennallaan. Tämä paranee nopeasti arpia jättämättä.

2. asteen palovamma ulottuu ihon syvempiin pintakerroksiin. Iholle muodostuu rakkuloita ja vaurioituneella alueella on turvotusta ja voimakasta kipua. Paraneminen voi kestää viikosta kahteen.

3. asteen palovamma ulottuu ihon pintakerrosten läpi jopa syvempiin kudoksiin. Hermopäätteiden tuhoutumisen takia alue on tunnoton, mutta kipua voi tuntua  vaurioituneen alueen reunoilla. Ihon väri muuttuu harmaaksi, helmenvalkeaksi tai tummaksi, jopa hiiltyneen mustaksi. Nämä vammat kuuluvat aina lääkärin hoitoon.

Palovamman hoito

Pienet ja lievät palovammat (kämmentä pienemmät 1. asteen palovammat) voidaan hoitaa itse. Vamma-aluetta jäähdytetään huoneenlämpöisen veden alla tai vesiastiassa 10-20 minuuttia. Viileä vesi lievittää kipua ja estää vamman leviämisen syvempiin ihokerroksiin. Rakkuloita ei saa puhkoa, ettei epäpuhtauksia pääsisi kudoksiin. Vaurioitunut iho peitetään rasvasidoksella tai silikoniverkolla ja ilmavalla sidoksella. Tarvittaessa voidaan ottaa kipulääkettä, kuten parasetamolia. Myöhemmässä vaiheessa riittää hoitava ja korjaava voide.

Hakeudu lääkäriin jos:

  • palovamma on kämmentä suurempi tai jos epäilet ettei vamma ole pinnallinen
  • sinulla on 3. asteen palovamma
  • palovamma on vanhuksella
  • palovamma tulehtuu

Tutustu palovamman hoidossa käytettäviin tuotteisiin täältä >>

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja