Peräpukamat

Peräpukama, peräpukaman oireet ja peräpukaman hoito

Peräpukamat johtuvat peräaukon seudun limakalvokudosten heikentymisestä sekä laskimoiden laajentumisesta ja pullistumisesta. Pukamia voi esiintyä sekä peräaukon sisä- että ulkopuolella. Peräpukamat ovat yleisiä ja tavallisesti paranevat itsestään. Peräpukamia aiheuttavia tekijöitä ovat ummetus, istuminen pitkiä aikoja kerrallaan, ylipaino ja raskaus.

Peräpukaman oireet ovat kipu, kutina ja epämiellyttävä tunne sekä verenvuoto ulostamisen jälkeen. Verta voi jäädä pyyhittäessä paperiin tai verta voi vuotaa tiputtelemalla. Kipu johtuu peräpukaman sisällä tapahtuvista verenpurkaumista tai peräaukon haavaumista ja niistä johtuvista limakalvon ärsytys- ja tulehdustiloista. Peräpukamat voivat olla myös täysin oireettomia.

 

Peräpukamien hoito ja ennaltaehkäisy

Oireettomat peräpukamat eivät vaadi hoitoa. Ummetusta ja sen aiheuttamaa ponnistelua ulostamiseen liittyen voidaan hoitaa ja ennaltaehkäistä kuitupitoisella ravinnolla, riittävällä nesteiden saannilla ja liikunnalla. Wc:ssä ei myöskään kannata istuskella tarpeettoman pitkiä aikoja, sillä se saa peräaukon seudun verenkierron häiriintymään ja pukamat pullistumaan. Mikäli omat keinot ummetuksen helpottamiseksi eivät riitä, on apteekista saatavilla ilman reseptiä valmisteita ummetuksen hoitoon.

Peräpukamiin liittyvää kutinaa, kipua ja epämiellyttävää tunnetta hoidetaan hyvällä hygienialla. Peräaukon alue pestään 1-2 kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen sekä kuivataan hellävaraisesti hankaamatta. Istumakylvyt voivat myös helpottaa oireita.

Apteekista ilman reseptiä saatavat lääkkeelliset peräpukamavoiteet ja –puikot on tarkoitettu tilapäiseen, kuuriluonteiseen käyttöön. Oireita voidaan helpottaa myös lääkkeettömillä vaihtoehdoilla, kuten viilentävillä ja kutinaa helpottavilla mentoli- tai hunajavoiteilla.  Mikäli pukamat ovat luiskahtaneet peräaukon ulkopuolelle, niitä voidaan varovasti työntää takaisin.

 

Hakeudu lääkäriin jos:

  • peräpukamat vuotavat runsaasti
  • vaivat eivät helpota itsehoidolla
  • peräaukon ulkopuolelle luiskahtaneita peräpukamia ei saa painettua takaisin sisään
  • ilmenee kovaa ja äkillistä kipua

Vaikeimmissa tapauksissa lääkäri arvioi mahdollisen kumilenkki- tai kirurgisen hoidon tarpeen.

Lähde: Terveysportti 2018

 

Tutustu verkkoapteekin tuotevalikoimaan täällä >>

 

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja