Erilaisten silmäoireiden ja niiden syiden erottaminen toisistaan voi olla vaikeaa. Keväisin katupöly kulkeutuu silmiin ja hengitysteihin aiheuttaen kutinaa ja kirvelyä silmissä ja kurkussa, silmien punoitusta, nuhaa ja yskää sekä astman pahenemista. Katupölyn seassa oleva siitepöly voi aiheuttaa myös allergisia reaktioita.
Katupöly aiheuttaa oireita vain lyhyen aikaa, mutta siitepölyallergiset voivat oireilla pidempään. Siitepölykausi alkaa maalis-huhtikuussa pähkinäpensaan ja lepän kukinnalla, jatkuen paljon oireita aiheuttavalla koivun kukinnalla ja myöhemmin kesällä on heinien ja pujon vuoro. Siitepölyn aiheuttamissa oireissa silmien punoitus on selkeämpää ja lisäksi esiintyy vetistä nuhaa, aivastelua, nenän tukkoisuutta ja yskää.
Kyynelnesteen tarkoituksena on kostuttaa, puhdistaa ja suojata silmän pintaa. Kyynelnesteen puutteesta johtuva kuivasilmäisyys oireilee roskan tunteena silmässä, silmät voivat kutista lievästi, tuntua väsyneiltä ja näöntarkkuus voi heikentyä. Voimakkaimmin oireet tuntuvat aamulla ja iltaa kohti. Monet lääkkeet, ympäristötekijät ja perussairaudet aiheuttavat silmien kuivumista. Silmien vuotaminen on myös oire kuivasilmäisyydestä. Tällöin kyynelnesteen rasvapitoisuus on heikko, eikä se pysy silmän pinnalla, vaan haihtuu tai valuu pois.
Silmätulehduksia aiheuttavat bakteerit ja virukset tarttuvat pääasiassa käsien kautta. Oireena on usein rähmimistä, joka voi jopa muurata silmän umpeen. Kaikkiin tulehduksiin rähmimistä ei kuitenkaan liity. Tulehdusoireena silmässä voi myös esiintyä kipua, näön heikkenemistä ja kirkasta nestevuotoa. Koska siitepölykin aiheuttaa silmätulehduksia, voi silmäoireiden aiheuttajan erottaminen olla joskus vaikeaa.
Katupölyn aiheuttamiin silmäoireisiin tuovat helpotusta kosteuttavat silmätipat tai pitempivaikutteiset geelit. Nämä ovat usein riittävä vaihtoehto perusterveelle henkilölle. Allergikon kannattaa käyttää allergiasilmätippoja ja/tai muita allergialääkkeitä. Astmaatikolla voi astmalääkityksen tehostaminen olla tarpeen pahimpana pölykautena.
Siitepölyn aiheuttamiin silmäoireisiin auttavat kromoglikaatti- tai antihistamiinisilmätipat. Myös kortisonia sisältävistä nenäsuihkeista ja antihistamiinitableteista on apua silmäoireisiin.
Kuivasilmäisyyden oireisiin sopivat kosteuttavat silmätipat ja geelit. Yöksi kannattaa valita pitempivaikutteinen geeli tai silmävoide. Vuotaville silmille sopivat lipidejä eli rasva-aineita sisältävät silmätipat, jotka parantavat kyynelnesteen koostumusta ja ehkäisevät sen haihtumista.
Lievät silmätulehdusoireet voivat parantua itsestäänkin, kun rähmää poistetaan huolellisesti. Useimmiten tulehdus kuitenkin vaatii lääkärin arvion. Silmätulehdukseen tarkoitetut antibiootti- ja kortisonitipat ja –voiteet ovat reseptilääkkeitä.
Katu- ja siitepölyn kulkeutumista sisätiloihin voidaan vähentää asentamalla hiukkassuodattimet tuloilmaventtiileihin ja ilmanvaihtokoneisiin. Mahdollisuuksien mukaan vältetään pölyisissä paikoissa oleilua.
Siitepölyallergisen kannattaa aloittaa allergialääkitys viimeistään, kun ensimmäiset oireet ilmenevät ja jatkaa sitä koko siitepölykauden ajan, koska antihistamiinit ja kortisonisuihkeet saavuttavat täyden tehonsa vasta jonkin ajan kuluttua lääkityksen aloittamisesta. Siitepöly takertuu helposti hiuksiin, joten ne kannattaa pestä ennen nukkumaanmenoa. Nenän limakalvoja kannattaa huuhdella nenäkannulla tai suolavesisuihkeilla, jotta limakalvoille kertyneet allergiaa aiheuttavat hiukkaset saadaan poistettua.
Kuivista silmistä kärsivän kannatta laittaa kosteuttavia tippoja jo ennaltaehkäisevästi, kun on tiedossa silmille haastavia olosuhteita (esimerkiksi tuulinen sää, saunominen, atk-työskentely tai tv:n katsominen).
Silmätulehduksen ennaltaehkäisyssä hyvä käsihygienia on tärkeää. Silmien hieromista kannattaa välttää ja huolehtia piilolinssien puhtaudesta.
Hakeudu lääkäriin jos:
Lähteet: Terveysportti 2018
Tutustu verkkoapteekin silmienhoitotuotteisiin täällä >>
Lue lisää kuivasilmäisyydestä täältä >>
Lue lisää siitepölyallergiasta täältä >>
Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja