Monikäyttöinen sitruunahappo

 

 

Sitruunahappo on edullinen ja tehokas konsti poistamaan kalkkia kodinkoneista ja kaakeleista. Kalkkisaostumat ovat paitsi ikävän näköisiä, myös hidastavat veden kulkua kodinkoneiden nousuputkissa ja lisäävät sähkönkulutusta. Pesukoneen kalkinpoisto poistaa mahdolliset hajut laitteesta, pyykistä tulee raikkaampaa ja astioista kirkkaampia. Kahvin aromit saadaan parhaiten esille puhtaalla ja kalkittomalla keittimellä. Sitruunahappo soveltuu myös säilöntään. Kysy sitruunahappoa apteekista!

Alla vinkkejä kodinkoneiden ja kaakeleiden puhdistukseen sekä tahranpoistoon.


KODINKONEIDEN KALKINPOISTO:

  • Astianpesukone: Annostele 30 grammaa (2 ruokalusikallista) sitruunahappoa astianpesuainelokeroon ja anna koneen käydä tyhjänä +60-65 °C pesuohjelmalla.
  • Pyykinpesukone: Annostele sitruunahappoa 100 grammaa (1,3 desilitraa) pesuainelokeroon. Pese tyhjällä koneella ilman esipesua kuumin mahdollinen pesuohjelma. Pese koneessa heti perään sama ohjelma jauhemaisella pesuaineella, jotta irronnut sakka lähtee pois koneesta.
  • Kahvinkeitin: Liuota 25 grammaa (vajaa 2 ruokalusikallista) sitruunahappoa 0,5 litraan kylmää vettä. Kaada liuos keittimen vesisäiliöön ja anna vedestä valua noin puolet. Sammuta keitin ja jätä liuos vaikuttamaan noin 30 minuutin ajaksi. Kytke keitin päälle ja anna lopun veden valua loppuun. Huuhtele sitruunahappo pois valuttamalla kannullinen kylmää vettä 2-3 kertaa.
  • Vedenkeitin: Keitä keittimessä noin 0,5 litraa vettä. Lisää veteen 25 grammaa (vajaa 2 ruokalusikallista) sitruunahappoa. Seisota vettä keittimessä noin 15 minuuttia. Tyhjennä keitin. Keitä keittimessä pelkkää vettä 3 kertaa, jotta sitruunahappo huuhtoutuisi pois.

 

TAHRANPOISTO:

  • Liuos: Lisää 3 teelusikallista sitruunahappoa 2,5 desilitraan haaleaa vettä.

 

MUITA VINKKEJÄ:

  • Kaakeleiden kalkkitahrojen poistoon: Liuota 2 ruokalusikallista sitruunahappoa haaleaan veteen 0,5 litran suihkepulloon ja suihkuta liuosta kaakeleille. Anna vaikuttaa hetki ja huuhtele kaakelit vedellä.

 

SITRUUNAHAPPO SÄILÖNNÄSSÄ:

Annostus marja- ja hedelmäsäilykkeissä enintään 2 g / kg, mehuissa enintään 12  g / kg. Sitruunahappo liuotetaan haaleaan vesitilkkaan ja lisätään valmiiseen tuotteeseen.

 

Puolukkatuoremehu:

8 litraa puolukoita

4 litraa kiehuvaa vettä

1,5 kg hedelmäsokeria

20 - 25 grammaa sitruunahappoa (= 4-5 teelusikallista)

 

Survo puolukat.

Lisää kiehuva vesi, sokeri ja sitruunahappo

Seisota noin 1,5 vuorokautta. Sekoita välillä.

Siivilöi puolukan “roskat” pois.

Säilytä mehu kylmässä tai pakasta.

 

Sitruunahapon pakkauskoot: 50g ja 100g

Tilaa sitruunahappo verkkokaupastamme >>

 

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja