Septabene

Septabene on kurkkukivun, nielutulehduksen sekä suun ja ienten ärsytystilojen hoitoon tarkoitettu lääke. Septabenea on saatavilla imeskelytabletteina tai sumutteena. Septabenen vaikuttavia aineita ovat bentsydamiimihydrokloridi ja setyylipyridiumkloridi. Lääke on tarkoitettu aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille ja nuorille. Alle 12-vuotiaille Septabenea saa antaa vain lääkärin määräyksestä.

Lue lisää Sebtabenesta >>

Miten Septabene vaikuttaa?

Septabenen vaikuttava aine bentsydamiinihydrokloridi vähentää paikallisesti kudoksen tulehdusreaktiota ja lievittää kipua. Tulehduksen oireita ovat kipu, punoitus, turvotus ja kuumotus. Lääkkeellä on myös puuduttava vaikutus. Toinen vaikuttava aine, setyylipyridiumkloridi toimii antiseptisesti eli se tappaa bakteereja ja estää sienten kasvua.

Septabenen kipua lievittävä vaikutus alkaa noin 15 minuutissa ja vaikutus kestää jopa 3 tuntia.

Mikä Septabenen annostus on?

Septabene-imeskelytabletteja imeskellään 3-4 kertaa vuorokaudessa 3-6 tunnin välein. Septabene-sumutetta annostellaan 1-2 suihkausta nielun limakalvolle kahden tunnin välein, mutta kuitenkin enintään 3-5 kertaa vuorokaudessa. Sumutetta ei saa hengittää eikä sumutetta saa joutua silmiin.

Miten Septabenea käytetään?

Parhaan vaikutuksen saavuttamiseksi Septabenen käyttöä ei suositella juuri ennen hampaiden pesua tai heti hampaiden pesun jälkeen, koska hammastahnan yhdisteet voivat heikentää lääkkeen vaikutusta. Myös maitotuotteet heikentävät Septabenen vaikutusta.

Septabene on tarkoitettu enintään 7 vuorokauden yhtäjaksoiseen käyttöön. Jos oireet eivät parane tässä ajassa tai lääke ei vaikuta kolmen vuorokauden kuluessa, on hakeuduttava lääkärin vastaanotolle. Pitkäaikaisessa käytössä Septabene voi aiheuttaa herkistymistä.

Milloin Septabenea ei saa käyttää?

Septabenea ei saa käyttää, mikäli olet allerginen sen vaikuttaville aineille tai apuaineille tai käytät muita antiseptisia valmisteita. Septabenea ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille.

Mitkä ovat Septabenen haittavaikutukset?

Septabenen aiheuttamat haittavaikutukset ovat harvinaisia tai hyvin harvinaisia. Joissain tapauksissa on raportoitu suun limakalvojen ärsytystä, polttavaa tunnetta suussa, nokkosihottumaa ja valoyliherkkyyttä.

Septabenen yliannostus?

Suuret annokset Septabenen vaikuttavaa ainetta bentsydamiinia aiheuttavat yliannostusoireita vapinaa, oksentelua, kiihtyneisyyttä, kouristuksia, hikoilua ja koordinaatiohäiriöitä. Setyylipyridiumkloridin aiheuttamia yliannostusoireita ovat pahoinvointi, oksentelu, hengenahdistus ja keskushermoston lamaantuminen. Yliannostuksen hoito on oireenmukaista. Jos epäilet Septabenen yliannostusta, ota yhteyttä myrkytystietokeskukseen tai hätäkeskukseen.

Saako Septabenea käyttää raskauden ja imetyksen aikana?

Septabenen käytöstä raskauden ja imetyksen aikana on vain vähän tutkimustietoa ja lääkettä ei suositella käytettäväksi. Septabene toimii tulehduskipulääkkeiden kaltaisesti ja voi aiheuttaa haittoja sikiölle.

Lähteet

Duodecim lääketietokanta

Raskaus ja imetys -tietokanta


Näytä yhdellä sivulla
Lajitteluperuste:

Lääke SEPTABENE sumute suuonteloon 30 ml

9,94
1 ml = 0,99 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

Lääke SEPTABENE kurkkukipuun eukalyptus-menthol 16 imeskelytablettia

8,89
1 kpl = 0,56 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

Lääke SEPTABENE Sitruuna & hunaja 16 imeskelytablettia

8,89
1 kpl = 0,56 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

Lääke SEPTABENE Sitruuna & seljankukka 16 imeskelytablettia

8,89
1 kpl = 0,56 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa