Syyhy

Syyhy on voimakkaasti kutiseva ihosairaus, jonka aiheuttaja on syyhypunkki. Syyhypunkit leviävät helposti lähikontaktissa ihmisestä toiseen ja aiheuttavat ikäviä epidemioita esimerkiksi kouluissa ja päiväkodeissa. Syyhypunkki on 0,3–0,5 millimetriä pitkä hämähäkkieläin. Noin kuukauden mittaisen elinkaarensa aikana syyhypunkkinaaras munii ihon sarveiskerrokseen. Uudet syyhypunkit kehittyvät munista 2–3 viikon kuluessa, jonka jälkeen syyhyn kutinaoireet tyypillisesti alkavat. Syyhyn hoitoon yleisimmin käytettävä lääke on permetriinivoide, jota voi ostaa apteekista ilman reseptiä.

Mitkä ovat syyhyn oireet?

Syyhyn tyypillisin oire on päivä päivältä voimistuva kutina, jota esiintyy etenkin iltaisin ja öisin. Tyypillisiä syyhyn aikana kutisevia ihoalueita on sormien väleissä, ranteissa, vartalolla ja sukuelimissä. Tartunnan alussa iholla ei välttämättä näy mitään erityisiä merkkejä syyhytartunnasta, mutta myöhemmin iholla havaitaan syyhypunkkinaaraan kaivamia, noin 0,5–1 senttimetrin pituisia käytäviä, jonne syyhypunkki munii munansa. Elimistön herkistyessä syyhypunkin eritteille, alkaa kutisevia näppylöitä ja vesirakkuloita nousta iholle muutaman viikon kuluttua tartunnasta. Iho voi rikkoutua ja tulehtua raapimisen seurauksena. Syyhyn kutinaoireet voivat jatkua vielä useita viikkoja hoidon jälkeenkin.

Miten syyhy tarttuu?

Syyhy tarttuu helposti ihokontaktissa. Melko lyhytkin kontakti voi riittää tartunnan aikaansaamiseksi, mutta syyhy ei kuitenkaan yleensä tartu esimerkiksi kättelyn yhteydessä. Syyhytartunnan voi saada myös seksin välityksellä. Koska syyhypunkki elää muutamia päiviä myös ihmisen ulkopuolella, voi syyhytartunnan saada syyhyyn sairastuneen lakanoista, pyyhkeistä, vaatteista tai huonekaluista. Syyhyn leviämistä edistää se, että tartunnan saaneella kutinaoireet alkavat viiveellä ja tartuntaa voi levittää tietämättään.

Miten syyhy todetaan?

Syyhyn toteamiseen riittää yleensä potilaan kuvaamat oireet. Syyhypunkin kaivamia käytäviä on silmin nähtävissä yleensä sormien väleissä, ranteissa, kämmenissä, jalkapohjissa ja sukuelimissä. Punkin käytäviä voi löytyä myös kyynärtaipeista, kainaloista, nännien ympäriltä ja jalkateristä. Lääkäri voi etsiä punkin noin sentin mittaisen käytävän päästä, jossa punkki näkyy tummana pisteenä. Punkin tunnistamiseen tarvitaan mikroskooppia.

Syyhyn hoito

Syyhyn hoitoon käytetään permetriinivoidetta (Nix®), jota voi ostaa apteekista ilman reseptiä. Voide sopii aikuisille ja yli 2-vuotiaille lapsille. Alle 2-vuotiaille permetriinihoito toteutetaan vain lääkärin määräyksestä. Hoidon onnistumiseksi on tärkeää hoitaa myös oireettomat perheenjäsenet ja lähikontaktit. Hoidon yhteydessä on tärkeää pestä vuodevaatteet, pyyhkeet sekä ihoa vasten ollut vaatetus vähintään 50 asteessa. Huonekalut ja sisätilat imuroidaan.

Permetriinivoide levitetään huolellisesti puhtaalle ja kuivalle iholle koko ihoalueelle, kasvoja lukuun ottamatta. Voidetta levitetään erityisen tarkasti hiuspohjaan, sormien ja varpaiden väleihin, navan sisäosiin, ulkoisiin sukupuolielimiin ja kynnenalusiin. Yli 12-vuotiaille käytetään kokonainen voideputki ja nuoremmille ¼- ½ voideputkea lapsen iän mukaan.  Voiteen on annettava vaikuttaa iholla yön yli, vähintään 8 tunnin ajan. Aamulla voide pestään pois. Suurimmalla osalla syyhy paranee kertahoidolla, mutta oireellisille suositellaan uusintahoitoa viikon kuluttua. Oireettomille riittää kertahoito.

Joissain tapauksissa syyhy saattaa olla vaikea häädettävä, sillä syyhypunkkien vastustuskyky permetriinille on lisääntynyt. Mikäli syyhy ei parane itsehoidon keinoin, voi lääkäri määrätä reseptillä syyhyyn suun kautta otettavaa tablettivalmistetta.

Syyhyn hoidon jälkeen esiintyvää jälkikutinaa voi helpottaa esimerkiksi ilman reseptiä saatavalla miedolla kortisonivoiteella 1–3 viikon ajan. Mikäli iho on tulehtunut raapimisen seurauksena, vaihtoehtona on kortisonin ja antiseptisen aineen yhdistelmävoide. Myös viileät kääreet tai kylvyt, sinkkivoide ja antihistamiinit saattavat auttaa kutinan lievitykseen.

Voiko syyhyä ennaltaehkäistä?

Koska syyhy leviää helposti, paras keino ennaltaehkäisyyn on hoitaa tartunnan saaneet sekä heidän lähipiirinsä mahdollisimman tehokkaasti. Lasten päivähoitoon tai kouluun on syytä ilmoittaa syyhytartunnasta.

Voiko syyhyoireinen mennä päiväkotiin tai kouluun?

Syyhytartunnan saaneen lapsen ei pidä mennä päiväkotiin tai kouluun ennen kuin syyhyyn on tehty ensimmäinen hoitokerta. Hoidon jälkeen päiväkotiin tai kouluun voi mennä seuraavana päivänä, sillä silloin syyhy ei enää ole tarttuva.

Voiko syyhyvoidetta käyttää raskauden ja imetyksen aikana?

Ilman reseptiä saatava syyhyvoide Nix® sisältää permetriiniä, joka on hyönteismyrkky. Tutkimustieto permetriinin käytöstä raskauden aikana on rajallista, mutta ohjeen mukaisilla annoksilla käytettynä siitä ei ole todettu olevan haittaa sikiölle. Imetyksen aikana permetriiniä erittyy äidinmaitoon vain hyvin vähäisiä määriä ja sen käytön ei yleensä ole todettu olevan esteenä imettämiselle.

Milloin syyhyn vuoksi pitää mennä lääkäriin?

Lääkärin vastaanotolle ei välttämättä tarvitse mennä syyhyn vuoksi, mikäli oireet ja oma diagnoosi ovat selkeitä ja itsehoito auttaa. Käänny lääkärin puoleen, jos olet epävarma syyhydiagnoosista, oireet eivät häviä 2–4 viikon kuluessa hoidosta tai oireet palaavat niiden ensin rauhoituttua. Tarvittaessa lääkäri voi määrätä suun kautta otettavan reseptilääkkeen syyhyn hoitoon.

 

Lähteet

Terveysportti 2022
Duodecim lääketietokanta 2022
Terveyskylä


Näytä yhdellä sivulla
Lajitteluperuste:

Lääke Nix 5 % emulsiovoide 30 g

35,45
1 kg = 1 181,67 €

Lääke Nix Orifarm 5 % emulsiovoide 30 g *

34,99
1 kg = 1 166,33 €