Ärtyvän suolen oireyhtymä

 

 

Mistä ärtyvän suolen oireyhtymä johtuu

Ärtyneen suolen oireyhtymä (IBS) on toiminnallinen suolistovaiva, jossa häiriintyneen toiminnan syy on tuntematon. Oireyhtymä ei ole onneksi vaarallinen, mutta monelle hyvin kiusallinen vaiva. On todettu, että ravinnon laatu vaikuttaa oireiden syntyyn. Suolisto saattaa reagoida myös stressiin, hermostuneisuuteen ja masennukseen.

 

Ärtyvän suolen oireyhtymän oireet

Oireina yleisimmin ovat vatsakipu, turvotustaipumus, ilmavaivat sekä ummetus tai ripuli. Kaikilla ei välttämättä ilmene kaikkia edellämainittuja oireita.

 

Ravinnon vaikutus oireisiin

Ruuan laatu vaikuttaa selkeästi IBS-oireiden syntyyn. Oireita voidaan vähentää karttamalla tiettyjä vatsaa ärsyttäviä ruokia, kuten herneet, pavut, sipuli, kaali, keinotekoiset makeutusaineet, laktoosi sekä niin sanotut lisätyt kuidut inuliini ja frukto-oligosakkaridit (FOS). Jos oireita on vielä ruokavalion muutoksen jälkeenkin, voidaan turvautua apteekista saataviin valmisteisiin.

 

Itsehoito apteekin valmisteilla

Liukenevat kuituvalmisteet (mm. pellavansiemen, ispaghulansiemenkuori) rauhoittavat suoliston toimintaa vaikuttaen näin sekä kovaan että löysään vatsaan. Vehnänleseet tai muut liukenemattomat viljakuidut eivät sovellu vaivaan.

Maitohappobakteerit (mm. Lactobacillus GG, Lactobacillus reuteri, Lactobacillus acidophilus) edistävät suoliston normaalien hyvien bakteerikantojen kasvua.

Turvotukseen ja ilmavaivoihin voi kokeilla myös valmisteita, jotka pienentävät suolistossa liikkuvia ilmakuplia (dimetikoni, simetikoni) vähentäen suolikaasun aiheuttamaa vatsakipua.

Ripulin hoitoon voi kuituvalmisteiden ja probioottien lisäksi käyttää lyhytaikaisesti loperamidia sisältäviä valmisteita, jotka hidastavat suoliston liikkeitä.

 

Hakeudu lääkäriin jos:

  • Oireisiin liittyy laihtumista ja väsymystä
  • Ulosteessa on verta
  • Suvussa esiintyy syöpää
  • Oireet eivät helpota itsehoidolla

Lähde: Terveysportti 2018

 

Tutustu vatsavaivojen hoidossa käytettäviin valmisteisiin täällä >>

 

Henna Mäki-Kojola, farmaseutti - sairaanhoitaja