Akuutti ripuli ja oksennustauti

Mistä akuutti ripuli ja oksennustauti johtuvat?

Ripulissa uloste on löysää tai vetistä ja suoli toimii useammin kuin 4 kertaa päivässä tai 3 kertaa kahdeksan tunnin aikana. Oksennukset alkavat äkisti ja ne koostuvat mahansisällöstä tai sapensekaisesta vihreästä nesteestä. Vatsaa kouristelee ja usein ilmenee myös kuumetta. Akuutin ripulin ja oksennustaudin voi aiheuttaa esimerkiksi suolistoinfektio tai ruokamyrkytys. Ripuliin tai oksennustautiin sairastutaan keskimäärin kerran vuodessa ja yleensä vatsataudin oireet paranevat itsestään muutamassa päivässä.

Akuutti ripuli tai oksennustauti aiheutuu yleisimmin ruuasta, juomasta tai uimavedestä suuhun joutuneista bakteereista ja viruksista.

Ripulin ja oksennustaudin hoito

Riittävä nesteytys on ripulin ja oksennustaudin hoidon kulmakivi ja nesteitä tulisi nauttia useita litroja päivässä. Haaleat nesteet ovat sopivimpia, sillä liian kylmät tai kuumat juomat voivat lisätä ruuansulatuskanavan supistelua. Liian sokeripitoiset nesteet puolestaan voivat pahentaa ripulia, sillä sokeri kerää suolistoon nestettä. Sopivia nesteitä ovat esimerkiksi laimeat mehut, laimea tee, liha- ja kasvisliemet, vesi ja mehukeitot. Apteekista on saatavilla ilman reseptiä suolen vilkkautta rauhoittavia lääkkeitä ja erilaisia neste- ja suolatasapainoa korjaavia juomia. Etenkin vanhuksilla riittävästä nesteytyksestä on huolehdittava, sillä vanhusten luontainen janontunne on vähentynyt. Ruokaa voi syödä voinnin mukaan.

Ripulin ja oksennustaudin ennaltaehkäisy

Turvalliset ruokavalinnat ja huolellinen käsihygienia ovat oleellinen osa ripuli-oksennustaudin ennaltaehkäisyä. Matkalle ja epidemia-aikoina kannattaa varata mukaan käsidesiä. Desinfektioaine ei kuitenkaan korvaa huolellista käsien saippuapesua.

Kuumaksi kypsennetyt ruuat ovat turvallisia niin matkoilla kuin kotonakin. Matkoilla kannattaa välttää esimerkiksi pullottamattomia juomia, jääkuutioita, pakkaamattomia maitotuotteita ja pesemättömiä hedelmiä ja vihanneksia.

Hakeudu lääkäriin jos:

  • oksennusten ja/tai ripulin seassa on verta
  • oireet ovat rajuja
  • kuumeilu jatkuu useita päiviä
  • elimistö kuivuu liikaa (kuivat limakalvot, uupumus, vähäiset virtsamäärät, ihon kimmoisuuden väheneminen)
  • sairastunut on vanhus tai alle 6 kuukauden ikäinen lapsi

Lähde: Terveysportti 2018

Tutustu ripulin hoidossa käytetäviin valmisteisiin täällä >>

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja