Siitepölyallergian itsehoito

Mitä siitepölyallergia on ja mistä se johtuu?

Allergia on elimistön epätarkoituksenmukaista reagointia ympäristössä esiintyviin aineisiin. Elimistö muodostaa vasta-ainereaktion ja allergiaoireet syntyvät tämän seurauksena. Yleisin kausittaisen allergian aiheuttaja on siitepöly. Kasvien kukinnoista irtoaa ilmaan siitepölyä, joka kulkeutuu nenään ja keuhkoihin aiheuttaen allergiaoireita. Yleisimmin siitepölyallergiaa aiheuttavat lehtipuut (erityisesti koivu ja leppä), heinäkasvit ja pujo. Siitepölykausi alkaa jo varhain keväällä, sillä tuulen mukana voi kulkeutua siitepölyä jopa Virosta ja muista Baltian maista. Siitepölyä on ilmassa eniten aurinkoisella ja tuulisella säällä.

Siitepölyallergian itsehoito

Tablettihoito

Suun kautta otettavat antihistamiinivalmisteet hillitsevät tehokkaasti kevätallergian oireita. Ne vähentävät myös ihon kutinaoireita. Nimensä mukaisesti antihistamiinit vähentävät histamiini -nimisen allergiaa välittävän aineen vaikutusta elimistössä, mutta eivät juuri vaikututa muihin tulehdusreaktion aineisiin. Lyhytaikaisessa käytössä ne aiheuttavat harvoin haittoja tai yhteisvaikutuksia muiden lääkeaineiden kanssa. Perinteiset antihistamiinit, kuten setiritsiini ja akrivastiini saattavat väsyttää pientä osaa käyttäjistä. Markkinoille on tullut joukko uusia antihistamiineja, joiden haittavaikutuksena väsymystä esiintyy harvemmin.

Lääkesuihkeet ja nenän huuhtelu

Nenän limakalvon turpoamisesta johtuvaan kutinaan, aivasteluun ja vuotamiseen on saatavilla nenäsuihkeita. Tehokkaimman avun tarjoavat kortisonipitoiset suihkeet, jotka hoitavat nenän limakalvon tulehdustilaa monin tavoin muun muassa estämällä allergiaa aiheuttavien välittäjäaineiden vapautumista. Suihkeita tulee käyttää kuurimaisesti koko altistuskauden ajan ja käyttö on parasta aloittaa jo ennen siitepölykautta. Satunnainen annoksen unohtaminen ei aiheuta hoidon keskeytymistä, koska vaikutus kestää muutaman päivän ajan. Kortisonisuihkeet alkavat vaikuttaa heti, mutta paras teho tulee esiin vasta noin 3-7 vuorokauden käytön jälkeen. Jos nenäoireet ovat ehtineet jo niin pahaksi, että tukkoisuus, vuoto ja limaisuus on hyvin hankalaa, voi ensimmäisinä oirepäivinä käyttää lyhyen flunssaan tarkoitetun nenäsuihkekuurin. Tukkoisen nenän avaamiseen tarkoitetut nenäsuihkeet ja -tipat supistavat nenän limakalvon verisuonia ja siten vähentävät tukkoisuutta. Niitä ei kuitenkaan tottumisvaaran takia saa koskaan käyttää pakkauksessa mainittua aikaa pidempään.

Lääkesuihkeet saattavat kuivattaa nenän limakalvoa. Kuivumista tapahtuu myös monista muista syistä, kuten esimerkiksi kuivasta huoneilmasta ja koneellisesta ilmastoinnista johtuen. Kuiva limakalvo on erityisen altis tulehduksille. Siksi allergikon on syytä käyttää kostutushoitoja siitepölykauden ulkopuolellakin. Kosteuttavat suolavesi- ja öljypohjaiset suihkeet vähentävät ja ennaltaehkäisevät tulehdusoireita. Niitä voi käyttää samaan aikaan kuin lääkesuihkeita, mutta annostelu tapahtuu erillään toisistaan vähintään tunnin aikaerolla ja lääkesuihke annostellaan ensin.

Limakalvohuuhtelu suolavettä sisältävällä huuhtelukannulla hoitaa nenäontelon limakalvoja tehokkaasti. Nenän huuhtelukannu sopii parhaiten erityisesti tilanteisiin, joissa nenän eritteiden tai karstojen poistaminen edellyttää suurempia huuhtelunestemääriä.

Silmätipat

Silmiin on saatavilla paikallisesti annosteltavia silmätippoja . Niitä on saatavilla pulloissa tai kertakäyttö- pipeteissä. Kertakäyttöpipetistä voidaan annostella molempiin silmiin ja sen jälkeen pipetti on hävitettävä. Pipetit eivät sisällä säilöntäaineita ja niiden käyttöä voikin suositella myös hyvin herkille allergikoille ja henkilöille, jotka haluavat varmistua silmätippojen annostelun puhtaudesta. Useimpien silmätippojen lopullinen teho tulee esiin parin päivän käytön jälkeen. Antihistamiinisilmätippojen teho alkaa jo ensimmäisestä käyttökerrasta. Lääkitys on parasta aloittaa ennen allergiakautta ja sitä tulee jatkaa säännöllisesti koko kauden ajan.

Allergiaoireiden ennaltaehkäisy

Kotona sisäilman siitepölyhiukkasia voi vähentää hyvällä perussiivouksella ja koneellisella ilmanvaihdolla, jonka tuloilmaan on asennettu hiukkassuodatus. Siitepölyaikana tekstiilejä ei kannata tuulettaa tai kuivattaa ulkona. Aamulla ja myöhään illalla siitepölyä on ilmassa vähiten, joten nämä ovat ulkoilulle parasta aikaa. Hiuksiin tarttunut siitepöly huuhdellaan pois ennen nukkumaanmenoa. Pihassa kasvavat pujot on hyvä kitkeä juurineen pois ennen niiden kukkimista.

Hakeudu lääkäriin jos:

  • Oireet ovat toistuvia ja vaikeita
  • Oireisiin liittyy yskää ja hengenahdistusta
  • Kyseessä on lapsi: lasten allergian syyn selvittämiseen ja hoitoon tarvitaan aina lääkärin asiantuntemusta

Lähteet: Allergia- ja astmaliitto, Terveysportti 2018

Tutustu verkkoapteekin allergiatuotteisiin täällä >>

Lue lisää silmäoireista täältä >>

Hyödyllisiä linkkejä siitepölyallergisille: Siitepölytiedote >>

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja