Atooppinen ihottuma

Atooppinen ihottuma

Mikä atooppinen ihottuma on ja mistä se johtuu?

Atooppinen ihottuma on pitkäaikainen, kutiseva ihosairaus, jossa ihon luontaiset suojamekanismit ovat heikentyneet. Iho on yleisesti kuiva, vaikka varsinaista ihottumaa ei kaiken aikaa olisikaan havaittavissa. Pahenemisvaiheissa iholla esiintyy kuivia, kutisevia ja punoittavia läiskiä, joiden tyypilliset paikat vaihtelevat iän mukaan. Kutinan ja raapimisen seurauksena iho voi rikkoontua, tulehtua ja paksuuntua. Atooppisen ihottuman vaikeusaste vaihtelee hyvinkin paljon ja ajoittaiset pahenemisjaksot ovat tyypillisiä. Sairaus johtuu osittain perintötekijöistä. Pienten lasten atooppisessa ihottumassa on otettava huomioon myös ruoka-aineallergioiden mahdollisuus. Nykytietämyksen mukaan parantavaa hoitoa ei ole, mutta oireisiin löytyy tehokkaita hoitokeinoja.

Atooppisen ihon itsehoito  

Atooppisen ihon hoidon kulmakivenä on säännöllinen omahoito perusvoiteilla ja pahenemisvaiheissa kortisonivoiteilla. Itselle sopivin perusvoide löytyy kokeilemalla. Mikäli voide kirvelee, kannattaa valita rasvaisempi voide ja levittää se iholle heti pesun jälkeen, kun iho on vielä kostea. Iho pestään päivittäin vedellä ja hajusteettomalla pesuaineella, sillä lika, hiki ja ärtyneellä iholla elävät bakteerit ärsyttävät ihoa. Ihon pesuun voidaan käyttää myös kevyttä perusvoidetta.

Kortisonivoiteita käytetään ihottumalle kuuriluontoisesti. Apteekista ilman reseptiä saatavia mietoja hydrokortisonivoiteita käytetään 1-2 kertaa päivässä 1-2 viikon jaksoissa. Haittavaikutusten välttämiseksi kuurien välissä pidetään vähintään hoitoajan mittainen tauko, jonka aikana jatketaan voitelua perusvoiteilla. Alle kouluikäisillä käytetään mietoa hydrokortisonivoidetta 3-7 päivän jaksoissa. Jos miedot kortisonivoiteet eivät auta, lääkäri voi määrätä reseptillä vahvempia vaihtoehtoja.

Mikäli ihottuma-aluetta voidellaan sekä kortisoni-, että perusvoidetta, pidetään näiden voiteiden välillä vähintään tunti väliä siten, että lääkevoide levitetään ensin. Lääkevoiteen tulisi antaa vaikuttaa iholla vähintään 10 tuntia ennen pesua.


Tunnista ja ennaltaehkäise pahenemisvaiheet

Atooppisen ihottuman pahenemismerkkeinä on ihon lisääntyvä kuivuus ja perusvoiteen tarpeen lisääntyminen. Ihon kutina, punoitus ja ihottumaläiskät lisääntyvät ja ihoa voi poltella ja kirvellä. Ihottuma voi myös vetistää ja karstoittua. Pahenemisvaiheiden ennaltaehkäisemiseksi perusvoidetta käytetään, vaikka iholla ei olisikaan ihottumaa. On myös tärkeää välttää pahenemista aiheuttavia tekijöitä, kuten liiallista hikoilua, liian rasvaisia voiteita, stressiä ja karheita vaatteita. Lisäravinteiden käytöstä atooppisen ihon hoidossa on vielä vähän tutkimustietoa olemassa, mutta esimerkiksi maitohappobakteereita, D-vitamiinia ja omega 3 -rasvahappoja voi kokeilla oireiden hallintaan.

Hakeudu lääkäriin jos:

  • perusvoiteet ja ilman reseptiä saatavat kortisonivoiteet eivät auta
  • atooppinen ihottuma on pienellä lapsella

Lähde: Terveysportti 2018

Tutustu verkkoapteekin ihonhoito- ja hygieniatuotteisiin täällä >>

Tutustu kuivan ja atooppisen ihon voiteisiin täällä >>

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja