Reseptilääke

BUPRENORPHINE RATIOPHARM 5 mikrog/h depotlaastari 1 x 4 kpl

Hinta
12,95

Väärinkäytösten ehkäisemiseksi tätä lääkettä ei voi toimittaa apteekin verkkopalvelun kautta (Fimean määräys Apteekin verkkopalvelu 2/2011)

Käytettävissä olevat toimitustavat: Nouto Kuopiosta Itä-Suomen yliopiston apteekista, Nouto Itä-Suomen yliopistolta - UEF henkilökunta ja opiskelijat, Matkahuolto - toimitus noutopisteeseen, Posti - toimitus noutopisteeseen, Posti - toimitus pakettiautomaattiin, Posti - kotiinkuljetus, Posti Express - kuljetus toimitusosoitteeseen ilman eri ilmoitusta, Matkahuolto - toimitus pakettiautomaattiin, Matkahuolto - kotijakelu
Reseptilääke
Korvattava
Peruskorvaus 40 %
Viitehinta: 12,95 €

Vaikuttava aine

buprenorfiini

Käyttötarkoitus

Keskivaikeiden kipujen hoito, kun kipu ei johdu syövästä eivätkä muut kipulääkkeet ole auttaneet riittävästi.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yhden laastarin vaikutus kestää seitsemän päivän ajan. Laastarin maksimivaikutus saavutetaan kolmen päivän kuluessa. 

Lääkkeen ottaminen

Laastari kiinnitetään karvattomaan ja kuivaan ihonkohtaan ylävartalolle tai olkavarren ulkosyrjään. Kohta ei saa olla ärtynyt eikä vaurioitunut. Jos ihokarvoja täytyy poistaa, ne leikataan saksilla. Ennen laastarin kiinnittämistä iho pestään huolellisesti puhtaalla vedellä (ilman saippuaa tai muita puhdistusaineita) ja kuivataan hyvin. Pakkauksessa on tarkat ohjeet laastarin kiinnittämistä varten. Laastaria ei saa puolittaa tai jakaa pienempiin osiin.

Laastari kiinnitetään ihoon välittömästi pakkauksesta ottamisen ja laastarissa olevan suojakalvon poistamisen jälkeen. Tämän jälkeen laastaria painetaan puolen minuutin ajan tiukasti kämmenellä. Laastari pitää poistaa ennen saunomista, koska ihon lämpötilan nousu lisää lääkeaineen imeytymistä elimistöön. Saunominen kannattaakin ajoittaa laastarin vaihtohetkeen. Sen sijaan uimisen, suihkun ja kylvyn ajaksi laastarin voi jättää paikoilleen.

Laastari vaihdetaan seitsemän vuorokauden välein. Uusi laastari kiinnitetään eri paikkaan kuin edellinen. Samaa ihonkohtaa voi käyttää uudelleen vasta 3-4 viikon kuluttua.

Jos laastarin reunat alkavat irrota ihosta, ne voidaan kiinnittää uudelleen ihoteipillä.

Vaikutustapa

Buprenorfiini kuuluu voimakkaisiin kipulääkkeisiin. Laastaria käytettäessä lääke imeytyy ihon lävitse verenkiertoon ja kulkeutuu keskushermostoon, jossa se vaikuttaa kipua lievittävästi.

Haittavaikutukset

Lääkkeen yleisimpiä haittavaikutuksia ovat päänsärky, huimaus, uneliaisuus, kutina, punoitus, mahavaivat ja kiinnityskohdan reaktiot. Joskus voi esiintyä myös ruokahaluttomuutta, sekavuutta, masentuneisuutta, univaikeuksia, hermostuneisuutta, ahdistuneisuutta, vapinaa, hengenahdistusta, suun kuivumista, hikoilua, ihottumaa, lihasheikkoutta, väsymystä, epätavallista heikotusta tai käsien, nilkkojen ja jalkojen turvotusta.

Buprenorfiini heikentää tarkkaavaisuutta liikenteessä ja muissa tarkkuutta vaativissa tilanteissa erityisesti hoidon alussa. Autoa ei pitäisi kuljettaa hoidon aikana eikä vuorokauden kuluessa laaastarin poistamisesta, jos lääke on aiheuttanut ajokykyä heikentäviä haittavaikutuksia hoidon alussa tai annosta suurennettaessa. Pitkäaikaisen käytön lopettamiseen voi liittyä vieroitusoireita. Lääkäri huomioi tämän laastarihoidon suunnittelussa.

Raskaus ja imetys

Buprenorfiinia ei pidä käyttää raskauden ja imetyksen aikana. Hedelmällisessä iässä olevien naisten ei tule käyttää laastaria ilman tehokasta ehkäisyä.

Säilytys

5 mikrog/h ja 10 mikrog/h depotlaastarit: Alle 25 °C.
20 mikrog/h depotlaastari: Ei vaadi erityisiä säilytysolosuhteita, joten voidaan säilyttää huoneenlämmössä (15-25 °C).

Ulkonäkö

5 mikrog/h depotlaastari: Suorakaiteen muotoinen, pyöristettyreunainen, beige laastari, jossa sinisellä merkinnät ”Buprenorphin” ja ”5 µg/h”.
10 mikrog/h depotlaastari: Suorakaiteen muotoinen, pyöristettyreunainen, beige laastari, jossa sinisellä merkinnät ”Buprenorphin” ja ”10 µg/h”.
20 mikrog/h depotlaastari: Suorakaiteen muotoinen, pyöristettyreunainen, beige laastari, jossa sinisellä merkinnät ”Buprenorphin” ja ”20 µg/h”.

Vaihtokelpoinen tuote

Nimi Pakkauskoko Hinta Viitehinta Korvattavuus Korvattu hinta
NORSPAN 5 mikrog/h depotlaastari 1 x 4 kpl
(Reseptilääke)
1 x 4 kpl 12,45 12,95 € Korvattava
Peruskorvaus 40 %
8,9 €
BUPREMYL 5 mikrog/h depotlaastari 1 x 4 kpl
(Reseptilääke)
1 x 4 kpl 12,95 12,95 € Korvattava
Peruskorvaus 40 %
9,2 €

Selaa myös nämä tuoteryhmät: Voimakkaat ja keskivahvat kipulääkkeet, KIPU- JA KUUMELÄÄKKEET, VOIMAKKAAT JA KESKIVAHVAT KIPULÄÄKKEET, IHOLLE ANNOSTELTAVAT KIPULÄÄKKEET
© 2024 Lääketietokeskus