Reseptilääke

EVOREL CONTI 50/170 mikrog/24 h depotlaastari 1 x 8 kpl

Hinta
15,72
Käytettävissä olevat toimitustavat: Nouto Kuopiosta Itä-Suomen yliopiston apteekista, Nouto Itä-Suomen yliopistolta - UEF henkilökunta ja opiskelijat, Matkahuolto - toimitus noutopisteeseen, Posti - toimitus noutopisteeseen, Posti - toimitus pakettiautomaattiin, Posti - kotiinkuljetus, Posti Express - kuljetus toimitusosoitteeseen ilman eri ilmoitusta, Matkahuolto - toimitus pakettiautomaattiin, Matkahuolto - kotijakelu
Reseptilääke
Korvattava
Ylempi erityiskorvaus 100 % omavastuu 4,5 € Peruskorvaus 40 %

Vaikuttava aine

estradioli, noretisteroni

Käyttötarkoitus

Laastaria käytetään hormonikorvaushoitoon naisille, joiden kohtu on tallella ja vaihdevuosista on kulunut yli puoli vuotta. Sitä voidaan käyttää myös osteoporoosin eli luukadon ehkäisyyn naisilla tilanteissa, joissa muut lääkkeet eivät sovi tai ne eivät tehoa.

Annostus

Lääkärin ohjeen mukaan. Yksi laastari kiinnitetään ihoon ja vaihdetaan kaksi kertaa viikossa. Yhdestä laastarista hormoneja vapautuu 3−4 päivän ajan. Laastaria käytetään ilman taukoja.

Lääkkeen ottaminen

Pakkauksessa on laastarin tarkka kiinnitys- ja käyttöohje. Laastari kiinnitetään puhtaalle, kuivalle, karvattomalle ja terveelle iholle vyötärön alapuolelle, esimerkiksi pakaraan, lantiolle tai selän alaosaan. Laastaria ei saa kiinnittää rintoihin. Laastarin kiinnityskohtaa vaihdellaan siten, että samaan kohtaan saa kiinnittää uuden laastarin aikaisintaan viikon kuluttua. Jos laastari irtoaa, sen tilalle vaihdetaan heti uusi laastari. Laastarin vaihtopäivä pidetään kuitenkin ennallaan. Laastari voi olla paikoillaan kylvyn tai suihkun aikana. Saunominen kannattaa ajoittaa vaihtopäiväksi. Aurinkoa otettaessa laastarin tulee olla uimapuvun tai muun vaatteen alla suojassa.

Vaikutustapa

Vaihdevuosien yhteydessä tai tiettyjen leikkausten jälkeen naisen oma estrogeenituotanto vähenee, mistä aiheutuu erilaisia oireita, kuten hikoilua, kuumia aaltoja ja mielialan vaihtelua. Laastarista estrogeeni vapautuu hitaasti ja imeytyy ihon läpi verenkiertoon. Se korvaa estrogeenin, jota naisen elimistö ei enää tuota, ja lievittää näin vaihdevuosioireita. Laastarissa on myös keltarauhashormonia, joka estää haitallisen kohdun limakalvon liikakasvun.

Haittavaikutukset

Lääke voi aiheuttaa haittavaikutuksia etenkin hoidon alussa, mutta yleensä oireet lievittyvät hoidon jatkuessa. Tavallisimmin esiintyy emätinvuotoa, tiputteluvuotoa, rintojen kosketusarkuutta, päänsärkyä tai vatsakipuja tai -turvotusta. Laastarin kiinnityskohdassa voi esiintyä punoitusta, ärsytystä tai kutinaa. Valmiste lisää hieman laskimoveritulppien vaaraa, erityisesti ensimmäisen hoitovuoden aikana. Hormonikorvaushoito lisää hieman myös rintasyövän vaaraa, minkä vuoksi rintojen omatoiminen tarkkailu on tarpeen. Ennen hoidon aloittamista ja säännöllisin välein sen aikana on suositeltavaa käydä lääkärintarkastuksessa

Raskaus ja imetys

Laastaria ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana.

Säilytys

Säilytä alle 25 oC. Ei saa jäätyä. Säilytä alkuperäispakkauksessa.

Ulkonäkö

Evorel Conti on matriksityyppinen depotlaastari. Yhden laastarin pinta-ala on 16 cm2. Laastarit ovat neliskulmaisia, kulmistaan pyöristettyjä ja 0,1 mm:n paksuisia. Laastari koostuu litteästä kaksikerroksisesta laminaatista. Ulompi kerros on taipuisa, läpikuultava ja lähes väritön taustakalvo. Sen ulkopinnassa alareunan keskiosassa on merkintä "CEN1". Sisempi kerros on akryyliliimasta ja guarkumista koostuva liimakalvo (matriksi), joka sisältää vaikuttavat aineet. Tämän liimakerroksen suojana on polyesterikalvo, joka poistetaan ennen laastarin kiinnittämistä iholle. Polyesterikalvo on kummaltakin puolelta päällystetty silikonilla. Kalvossa on S-kirjaimen muotoinen leikkaus kalvon poistamisen helpottamiseksi ennen sen kiinnittämistä. Laastarit on yksittäispakattu ilmatiiviisti suljettuihin suojapusseihin.

Selaa myös nämä tuoteryhmät: VAIHDEVUOSIHORMONIT, SUKUPUOLIHORMONIT, VAIHDEVUOSIHORMONIT, VAIHDEVUOSIHORMONIT
© 2024 Lääketietokeskus