Fluori- ja ksylitolivalmisteiden käyttö

Fluorin hyödyt

Fluori estää hampaiden reikiintymistä eli kariesta. Fluori tekee hammaskiilteestä kovemman ja kestävämmän ruokailusta johtuvia happohyökkäyksiä vastaan.

Fluorin käyttö hammastahnan lisänä

Lisäfluoria tarvitaan, kun hampaiden reikiintymisen riski on erityisen suuri, esimerkiksi syynä syljen erityksen pienentyminen. Fluorihammastahnojen lisänä on saatavilla muun muassa fluoria sisältäviä imeskelytabletteja  ja suuvesiä. On kuitenkin huomioitava, että yliannostus voi aiheuttaa lapsilla laikkuja hammaskiilteeseen. Jos päädytään fluorin lisäkäyttöön, tulisi selvittää käyttöveden fluoripitoisuus.

Fluorihammastahnan käyttö pienillä lapsilla

Fluorihammastahnan käyttö aloitetaan ensimmäisten hampaiden puhkeamisesta alkaen. Alle 3-vuotiaiden hampaat harjataan kaksi kertaa päivässä siten, että fluoritahnaa käytetään vain toisella harjauskerralla. 3-vuotiaista ylöspäin käytetään fluorihammastahnaa kaksi kertaa päivässä. Suuta ei tule huuhdella harjauksen jälkeen, koska fluorin teho heikkenee. Hammastahnan sopiva määrä alle 3-vuotiaalle on sipaisu ja 3-5-vuotiaille pikkusormenkynnen kokoinen nokare, jossa on 1000–1100 ppm fluoridia. Lapsille kehitetyissä hammastahnoissa saattaa olla pienempi määrä fluoria, jolloin hammastahnaa voi annostella valmistajan antamien ohjeiden mukaisesti. Fluorihammastahnan käyttöä on vähennettävä alle 6-vuotiailla, jos käyttöveden fluoripitoisuus ylittää 0,7 mg/l (0,7 ppm). Valkaisevat tai hammaskiven muodostumista ehkäisevät tahnat eivät sovellu lasten käyttöön.

Fluorihammastahnan käyttö kouluiästä aikuisuuteen ja reikiintymisongelmissa

Kouluikäisten ja aikuisten hampaat tulee harjata kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnaa käyttäen (vähintään 1000 ppm fluoridia). 6-vuotiaat ja sitä vanhemmat voivat käyttää 0,5–2 senttimetrin kokoista nokaretta  aikuisten hammastahnaa, jossa on 1450 ppm fluoridia. Tahnan sisältämän fluorin vaikutusta hampaistossa mm. reikiintymisongelmissa saadaan tehostetuksi lisäämällä harjauskertoja ja tahnan määrää, purskuttelemalla tahna-sylkivaahtoa ja pidättäytymällä syömisestä ja juomisesta parin tunnin ajan harjauksen jälkeen.

Ksylitolin käytön hyödyt

Ksylitolin päivittäinen käyttö syönnin jälkeen vähentää hampaiden reikiintymistä. Vaikutus on suurimmillaan, kun ksylitolia käytetään hampaiden puhkeamisen aikaan ja sitä ennen. Ksylitoli saattaa kuitenkin aiheuttaa vatsavaivoja, joten on hyvä aloittaa pienillä annoksilla. Ksylitolin on todettu myös ehkäisevän korvatulehduksia ja se on apu kuivalle suulle, se tehokkaasti lisää syljen eritystä. Ksylitoli korjaa jo alkaneita hampaiden kiillevaurioita ja ehkäisee karieksen tarttumista lapselle vanhemmiltaan.

Ksylitolin annostus

Yli 2-vuotiaalle lapselle 1-2 pastillia kolme kertaa päivässä on todettu vähentävän tehokkaasti kariesta. Ksylitolituotteiden käyttöä suositellaan päivittäin nautittavaksi vähintään kolmen aterian jälkeen, vähintään 5 grammaa vuorokaudessa.

Lähde: Terveysportti 2018

Tutustu fluori- ja ksylitolivalmisteisiin täällä >>

Tutustu hampaiden- ja suunhoidon tuotteisiin täällä >>

Tutustu myös kariekseen ja hampaiden reikiintymiseen täällä >>

Henna Mäki-Kojola, farmaseutti-sairaanhoitaja