Huuliherpes - farmaseuttimme itsehoito-ohjeet

Ilmoita saatavuudesta

Mikä huuliherpes on ja mistä se johtuu?

Huuliherpes tavallinen, mutta kiusallinen herpes simplex -viruksen aiheuttama infektio kasvojen alueella. Yleisimmin se esiintyy huulissa tai suun ympäristössä. Virus leviää pisara- ja kosketustartuntana ja valtaosa suomalaisista kantaa sitä elimistössään jopa tietämättään. Tartunta saadaan yleensä jo lapsena. Tartunnan saaneella virus säilyy elimistössä läpi elämän. Ensimmäinen infektio on yleensä oireiltaan rajumpi kuin uusiutuvat infektiot ja rakkuloiden lisäksi voi esiintyä kuumetta ja yleistä väsymystä. Joillakin oireet uusivat usein, toisilla harvoin tai ei ollenkaan.

Huuliherpeksen puhkeamisen ensioireena ilmenee punoitusta, kihelmöintiä, kutinaa ja kirvelyä iholla tai limakalvolla. Pian tämän jälkeen ilmestyvät pienet ja kirkkaat rakkulat, jotka rikkoutuvat kivuliaaksi haavaumaksi. Haavaumat muuttuvat muutamassa päivässä vetistäviksi ruviksi. Haavaumat paranevat itsestäänkin, mutta lääkkeillä voidaan nopeuttaa paranemista. Virusta ei voida tappaa, mutta sen lisääntymistä voidaan hillitä.

Altistavia tekijöitä huuliherpeksen puhkeamiselle ovat muun muassa kuume, flunssa, auringonvalo tai solarium, stressi, väsymys, kuukautiset, raskaus, kylmyys tai kuumuus ja paikallinen ihoärsytys (esimerkiksi halkeilevat huulet). On hyvin yksilöllistä, mikä tekijä itse kullakin saa huuliherpeksen puhkeamaan.

Huuliherpeksen itsehoito

Huuliherpeksen hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti oireiden ilmaannuttua. Näin voidaan estää herpeksen puhkeamisen eteneminen eikä rakkuloita välttämättä edes tule.  Apteekista saa ilman reseptiä voiteita huuliherpeksen hoitoon. Aiemmin lääkärin toteaman huuliherpeksen hoitoon on saatavilla myös viruslääkkeitä tablettikuurina. Herpeksen uusiutumiseen taipuvaisen kannattaa pitää voide tai tablettikuuri kotona varalla.

Rupivaiheessa hoidoksi riittää puhdistus vedellä ja saippualla bakteeritulehduksen välttämiseksi.

Ennaltaehkäisy

Huuliherpes tarttuu aina rakkuloiden muodostumisesta siihen saakka, kun haavauma on täysin kuiva. Oireisena aikana on vältettävä suukottelua ja suuseksiä. Herpesrakkuloiden koskettelua on myös vältettävä ja huolehdittava hyvästä käsihygieniasta voiteiden levittämisen ja herpesalueelle koskettamisen jälkeen.

Aurinkoisena aikana ja matkoilla kannattaa käyttää huulirasvaa, jossa on korkea aurinkosuojakerroin. Mikäli herpes uusiutuu usein, lääkäri voi määrätä herpekseen estolääkityksen.

Hakeudu lääkäriin jos:

  • herpes on rajuoireinen ja laaja-alainen
  • herpes uusiutuu usein
  • herpesoireet ovat  lähellä silmää
  • lääkevoiteet eivät tehoa
  • immuunijärjestelmäsi toiminta on heikentynyt

Lähde: Terveysportti 2018

Tutustu verkkoapteekin valikoimaan täällä >>

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja

Selaa myös nämä tuoteryhmät: Farmaseutti neuvoo, Farmaseutin itsehoitoneuvot