Hyönteisten puremat

Lentävät hyönteiset

Allergiaa aiheuttaviin lentäviin hyönteisiin kuuluvat Suomessa hyttyset, mäkärät, polttiaiset, hirvikärpäset, paarmat, mehiläiset ja ampiaiset. Ihminen reagoi pistoihin ja puremiin yksilöllisesti. Hyönteisten erittämä myrkky tai syljen sisältämät ärsyttävät aineet aiheuttavat paikallista punoitusta ja turvotusta, kutinaa ja joskus vakavampia allergisia reaktioita.

Pistojen ja puremien aiheuttamat reaktiot ja niiden hoito

Hyttysten pistojen aiheuttamat reaktiot ovat voimakkaimmillaan alkukesästä ja lievittyvät kesän kuluessa sietokyvyn kasvaessa. Herkkyys palaa seuraavan talven aikana. Noin 5 prosenttia ihmisistä ei saa hyttysenpistoista minkäänlaista reaktioita. Piston jälkeen pistokohtaan ilmestyvä nokkospaukama painuu pois tuntien kuluessa, mutta reaktio voimistuu uudelleen vuorokauden kuluessa ja voi kestää päiviä tai jopa pari viikkoa. Hyttysenpiston aiheuttamia oireita voidaan hoitaa hydrokortisonivoiteilla tai antihistamiinipuikolla. Suun kautta otettava antihistamiini on tehokkain otettuna ennen pistoksille altistumista. Hyönteiskarkotteet tepsivät hyvin hyttysiin.

Mäkärä puraisee ihosta palan pois ja aiheuttaa myrkyllään iholle jopa viikkoja kestävän kipeän ja kutisevan paukaman. Puremakohtaa ei tulisi raapia, sillä se ärtyy ja tulehtuu helposti.  Joskus pistoista saattaa seurata mäkäräkuume, joka ilmenee päänsärkynä, kuumeena ja pahoinvointina.

Polttiaisen puremakohtaa polttelee voimakkaasti ja siihen voi nousta punoittavia, kirveleviä näppylöitä. Mäkärän ja polttiaisen puremien aiheuttamia oireita hoidetaan hydrokortisonivoiteilla tai  antihistamiinipuikolla. Mikäli puremakohta tulehtuu, voidaan käyttää antibakteerista ainetta sisältävää hydrokortisonivoidetta (esim. Terracort).  Ennaltaehkäisyyn paras suoja on vaatetus.

Paarmat kiusaavat etenkin lämpimällä ja aurinkoisella säällä. Ne suunnistavat kehosta lähtevän lämmön ja hiilidioksidin perusteella. Paarma leikkaa ihoon haavan, johon kehittyy nokkosihottuma ja paikallinen, joskus myös koko raajan käsittävä turvotus. Ihoreaktioita hoidetaan antihistamiineilla ja vaikeammissa tapauksissa  reseptilääkkeillä. Jotkut hyönteiskarkotteet ovat tehokkaita myös paarmoille.

Hirvikärpänen viihtyy tiheissä metsissä, missä elää hirviä ja metsäkauriita. Ne suunnistava hengitysilman hiilidioksidin perusteella ja hakeutuvat ihmisessä hiusten ja muiden karvojen sekaan.  Hirvikärpänen yrittää imeä imukärsällään verta ja aiheuttaa pistokohtaan kutiavan ja punoittavan näppylän, joka kestää vähintään muutaman päivän. Kutinan lievittämiseen voidaan käyttää antibakteerista ainetta sisältävää hydrokortisonivoidetta (Terracort).  Antihistamiinitableteista voi myös olla apua. Mikäli reaktio on voimakas ja näppylät märkivät, hakeudu lääkäriin.  Tiivis, liukaspintainen ja vaalea vaatetus on paras keino hirvikärpäsiltä suojautumiseen.

Ampiaiset ja mehiläiset viihtyvät makeiden syötävien läheisyydessä. Myös voimakkaat hajuvedet houkuttelevat näitä hyönteisiä. Piston aiheuttama myrkkyreaktio nostaa iholle paikallisen turvotuksen ja punoituksen, kipu on polttavaa. Allergisille paukamia voi tulla laajemmillekin alueille. Myös anafylaktinen, hengitystä salpaava reaktio on mahdollinen etenkin jos pistoja on useita ja ne osuvat pään alueelle.  Allergista reaktiota hoidetaan antihistamiineilla ja kortisonitableteilla (Kyypakkaus). Pistokohta asetetaan lepoon ja siihen laitetaan kylmä kääre. Ihoon jäänyt piikki poistetaan mahdollisuuksien mukaan. Mikäli henkilöllä on riski anafylaktiseen reaktioon, tarvitaan lääkärin määräämä reseptilääke.

Hyönteisten puremiin ja pistoihin löydät apua täältä >>

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja