Kihomato

Kihomato tarttuu helposti ihmiseltä toiselle. Kihomatotartunnan ensisijainen oire on peräaukon voimakas kutina. Kihomatotartunta saadaan yleisimmin käsien, vaatteiden tai lelujen ja joskus ovenkahvojenkin välityksellä. Tartunnan jälkeen kihomadon munat kulkeutuvat suolistoon, kuoriutuvat ohutsuolessa ja siirtyvät lisääntymään paksusuoleen. Kihomatotartunnan hoitoon on saatavilla kihomatolääke apteekista ilman reseptiä. Lisätietoa kihomadosta löydät täältä >>

Miten kihomato tarttuu?

Kihomato tarttuu helposti ihmiseltä toiselle. Kihomato on vaaraton, noin 1 cm mittainen valkea loismato, joka elää ihmisen paksusuolessa umpisuolen seudulla ja tarttuu suun kautta munien välityksellä. Kihomadon munat ovat niin pieniä, ettei niitä voi silmin havaita. Kihomadot voivat aiheuttaa epidemioita päiväkodeissa, perheissä ja kouluissa. Eläimistä ihmisiin tai päinvastoin kihomato ei voi tarttua. Kihomatotartunta saa alkunsa kihomadon munan nielemisestä, ja jo yksikin muna saa aikaan tartunnan. Tartunta saadaan yleisimmin käsien, vaatteiden, vuodevaatteiden tai lelujen ja joskus ovenkahvojenkin välityksellä. Tartunnan jälkeen kihomadon muna kulkeutuu suolistoon, kuoriutuu ohutsuolessa ja siirtyy lisääntymään paksusuoleen. 
Kihomatotartunta on yleisintä 3-10 -vuotiailla lapsilla, mutta voi tartunta on mahdollinen myös vanhemmalla lapsella tai aikuisella. Kihomadot saattavat säilyä elävinä, esimerkiksi vuodevaatteissa ja huonepölyssä, useiden päivien ajan. Kihomadon munien nielemisestä oireiden alkamiseen kuluu noin 6 viikkoa.

Mitkä ovat kihomatotartunnan oireet?

Voimakas kutina peräaukossa on kihomatotartunnan ensisijainen oire. Toukkien ja munien pinnan ärsyttävät aineet aiheuttavat kutinaa peräaukon ja välilihan seudulla, tytöillä joskus myös ulkosynnyttimissä. Kutina tuntuu voimakkaimpana yleensä yöaikaan. Raapimisen seurauksena munia siirtyy käsiin ja käsistä suuhun.

Kihomatoja voidaan joskus nähdä ulosteessa tai peräaukossa, mutta se on harvinaisempaa. Lääkäri voi ottaa kihomatotestin, mutta jos oireet ovat selkeät, sitä ei yleensä tarvita.

Miten kihomatotartuntaa hoidetaan?

Lääkityksenä käytetään ensisijaisesti ilman reseptiä saatavaa pyrviiniä, jolla hoidetaan koko perhe. Pyrviiniä käytetään kertahoitona pakkauksen ohjeen mukaan painon mukaisesti annosteltuna. Hoito uusitaan 2 viikon kuluttua, jolloin lääkitys tuhoaa ensimmäisen annoksen jälkeen jäljelle jääneistä munista kuoriutuneen madot.

Kihomatoepidemian ja tartuntakierteen katkaisemiseksi kihomatotartunnasta kannattaa kertoa päivähoitopaikassa tai koulussa mahdollisimman pian. Jos ryhmässä on useampia oireilevia, kannattaa kaikki hoitaa. Koulusta tai päivähoidosta ei kuitenkaan tarvitse olla poissa.

Mitä teen, jos saan kihomatotartunnan?

Lääkehoidon lisäksi lääkkeen ottoa seuraavana päivänä:

  • Alusvaatteet ja yöpuvut pestään ja vaihdetaan
  • Lakanat ja pyyhkeet pestään ja vaihdetaan
  • Vuodevaatteet imuroidaan tai tuuletetaan huolellisesti
  • Pesun kestävät pehmolelut pestään
  • Pakastetaan vuorokaudeksi pehmolelut, jotka eivät kestä pesemistä
  • Wc:en ja muihin huonetiloihin riittää normaali viikkosiivous

Pyyhkeitä ja alusvaatteita kannattaa vaihtaa usein, kunnes tartunta on saatu katkaistua.

Kynnet leikataan lyhyeksi ja tehostetaan käsihygieniaa. Kynsien pureskelun välttäminen on erityisen tärkeää.

Voiko kihomatotartuntaa ennaltaehkäistä?

Kihomatotartunnan saaneen sekä hänen lähipiirin kannattaa tehostaa käsihygieniaa ja wc-hygieniaa, pitää kynnet lyhyinä ja välttää nukkumista tartunnan saaneen kanssa samoissa vuodevaatteissa. Sormin syötäviä ruokia kannattaa välttää.

Erityisen tehokas siivoaminen ei kuitenkaan ole tarpeellista, sillä tartunnat eivät liity vähäiseen siivoamiseen.

Milloin pitäisi mennä lääkäriin?

Ota yhteyttä lääkäriin, jos kihomatotartunta ei helpota kahdella Pyrvin-käsittelyllä. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä vaivaan reseptilääkettä. Lääkäriin on syytä ottaa yhteyttä myös, jos oireet pahenevat tai ilmenee vatsakipuja.

Mitä valmisteita kihomatotartunnan hoitoon on saatavilla?

Kihomatotartunnan hoitoon on saatavilla apteekista ilman reseptiä kihomatolääkettä (vaikuttava aine pyrviini, kauppanimi Pyrvin®) suun kautta otettavina tabletteina, joita annostellaan pakkauksen ohjeen mukaan painon mukainen annos. Käytössä on huomioitava, että tabletit värjäävät ulosteen punaiseksi. Tämä on ohimenevää ja vaaratonta.

 

Lähteet

Terveysportti 2022
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Duodecim lääketietokanta
Terveyskylä (www.terveyskyla/paivystystalo)


Näytä yhdellä sivulla
Lajitteluperuste:

Lääke PYRVIN 100 mg kihomatolääke tabletti

12,17
= 2,03 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa