Koiran Hot Spot

Mikä Hot Spot on ja mistä se johtuu?

Koirien Hot Spot eli kostea ihotulehdus on nopeasti leviävä, punoittava tulehdusalue, jonka koko voi muuttua jopa vuorokauden aikana muutamasta sentistä useampaan kymmeneen senttiin. Tulehdusalue erittää märkää, joka usein jää myös turkkiin kiinni. Laaja-alainen tai syvä tulehdus tulee hoitaa antibiooteilla, mutta usein paikallishoito on kaikkein tärkein.

Hotspot voi syntyä mihin vuoden aikaan tahansa. Kuitenkin kesä altistaa sille herkemmin, sillä lämmin ilma ja esimerkiksi uinnista johtuva kosteus lisäävät bakteerien kasvua. Usein synnyn taustalla on ihoärsytystä, johon koira reagoi raapimalla tai nuolemalla. Tästä syntyvä ihovaurio ja sen alueella lisääntyneet bakteerit saavat aikaan kostean ihotulehduksen. Ärsytys itsessään voi johtua esimerkiksi allergiasta, iholoisista, vierasesineestä iholla tai lihas- ja nivelsäryistä.

Hot Spotin itsehoito

Turkki täytyy ajella tulehdusalueelta ja sen ympäriltä, näin iho tuulettuu ja alue saadaan puhdistettua paremmin. Myös tulehdusalue voi paljastua odotettua suuremmaksi ajelun jälkeen.

Koira pestään antibakteerisella shampoolla, kuten Douxo S3 Pyo tai Clorexyderm. Iho puhdistetaan joko pyyhkimällä tai suihkuttamalla antiseptistä liuosta alueelle. Kuivunut märkä on hyvä poistaa alueelta.

Oireita voi myös helpottaa vähentämällä kutinaa paikallisella Dermacool Vet -suihkeella. Rasvaisten voiteiden sijaan tulisi käyttää geelimäisiä tai nestemäisiä valmisteita, kuten Hyalosilver-haavasprayta tai Vetericyn haavageeliä.

Tulehtunut alue suojataan nuolemiselta ja raapimiselta kaulurilla. Jalat voi suojata sukalla tai Petflex No Chew -sidoksella. Jos tulehdus on pään alueella, on hyvä tarkastaa ja puhdistaa korvat mahdollisten vierasesineiden takia, jotta ärsytyksen alkuperäinen ongelma poistetaan. Korvien puhdistukseen sopii muun muassa Virbac Epi-Otic. Usein Hot Spot on kivulias, joten kysy tarvittaessa kipulääkitystä eläinlääkäriltä.

Tutustu koiran ihon ja turkin hoitotuotteisiin täällä >>

Katso kaikki koiran hoitotuotteet täältä >>

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja