Ketoprofeeni

Ketoprofeeni on tulehduskipulääke, jota käytetään lyhytaikaisesti kivun hoitoon. Ketoprofeeni lievittää lihas- tai niveltulehduksen tulehdusoireita kuten turvotusta, kuumotusta ja kipua sekä alentaa kuumetta ja auttaa erilaisiin kiputiloihin. Itsehoitolääkkeenä ketoprofeeni on tarkoitettu lyhytaikaiseen, korkeintaan muutaman päivän kestoiseen käyttöön. Ketoprofeenia käytetään muun muassa päänsärkyyn, kuukautiskipuihin, hammassärkyyn ja eri syistä johtuviin lihas- ja nivelkipuihin sekä kuumeeseen. Lue lisää ketoprofeenista täältä >>

Milloin ketoprofeenia ei saa käyttää?

Tietyt sairaudet ja muut lääkitykset voivat aiheuttaa haittavaikutuksia tulehduskipulääkkeitä, kuten ketoprofeenia käytettäessä. Veren hyytymistä vähentävät lääkkeet, jotkut masennuslääkkeet (ns. SSRI-lääkkeet eli selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät) ja kortisoni suun kautta otettuna lisäävät verenvuotoriskiä ja yhteiskäyttö ketopfofeenin kanssa lisää riskiä entisestään. Verenpainelääkkeiden vaikutus voi heikentyä ketoprofeenia käytettäessä.  Ketoprofeenia ei myöskään saa käyttää samanaikaisesti muiden tulehduskipulääkkeiden kanssa. Astmaatikoilla oireet saattavat pahentua, sillä ketoprofeeni voi supistaa keuhkoputkia. Vasta-aiheita ketoprofeenin käytölle ovat mahahaava ja yliherkkyys tulehduskipulääkkeille.  Ketoprofeenia on käytettävä varoen ja vain lääkärin ohjeen mukaan myös munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla. Ripuli ja pitkäkestoinen kova liikunta saavat elimistön kuivumaan, jolloin ketoprofeenin käyttö saattaa johtaa äkilliseen munuaisten vajaatoimintaan.

Varmista lääkkeen sopivuus pakkausselosteesta, apteekista tai lääkäriltä, mikäli sinulla on muita sairauksia, yliherkkyyksiä tai käytät muita lääkkeitä.

Mitkä ovat ketoprofeenin haittavaikutukset?

Tulehduskipulääkkeiden, mukaan lukien ketoprofeenin, yleisimmät haittavaikutukset kohdistuvat ruuansulatuskanavaan. Närästystä ja ylävatsakipua voi ilmetä jo lyhytaikaisenkin käytön yhteydessä. Pitkäaikaisemmassa käytössä ruuansulatuskanavan limakalvo voi ärtyä pahemmin ja vakavana haittavaikutuksena voi aiheutua mahahaava tai verenvuoto suolistosta. Pitkäaikaiskäytössä lääkkeeseen voi tottua, jolloin seurauksena on särkylääkepäänsärky. Särky alkaa yleensä aamuyöllä, kun lääkkeen vaikutus loppuu. Särky on luonteeltaan erilaista kuin lääkehoitoa vaatinut päänsärky.  Munuais- ja maksavauriot ovat myös mahdollisia vakavia haittoja pitkäaikaisen liikakäytön seurauksena.

Muistathan, että ilman reseptiä saatavalla ketoprofeenilla haitat ovat samat kuin reseptilääkkeelläkin.

Ketoprofeenin yliannostus?

Ketoprofeenia ei pidä käyttää isommalla annoksella, kuin itsehoitovalmisteen pakkausselosteessa on mainittu tai lääkärin on reseptillä määrännyt. Isommilla annoksilla ei saada enempää tehoa, vaan haittavaikutukset lisääntyvät annoksen kasvaessa.

Saako ketoprofeenia käyttää raskauden ja imetyksen aikana?

Ketoprofeeni voi olla haitallista sikiön kehityksen ja raskauden kulun kannalta. Ketoprofeenia ei saa käyttää raskauden ensimmäisen ja toisen kolmanneksen aikana, ellei se ole täysin välttämätöntä. Loppuraskauden aikana ketoprofeeni on vasta-aiheinen, sillä se voi aiheuttaa verenvuotoja jo pienilläkin annoksilla ja vaikeuttaa synnytyksen kulkua. Parasetamoli on raskaana oleville turvallisempi vaihtoehto kipulääkkeeksi.

Imetyksen aikana ketoprofeenia voi ei erity äidinmaitoon merkittäviä määriä, joten sen käyttöä voidaan harkita. Ensisijaisena vaihtoehtona on kuitenkin parasetamoli.

Millaisia ketoprofeenivalmisteita on saatavilla?

Ketoprofeenivalmisteita on saatavilla aikuisille ilman reseptiä nielaistavina tabletteina. Lihas- ja nivelkipujen paikallishoitoon tarkoitettu ketopfofeenigeeli vaatii lääkärin reseptin.

Hakeudu lääkärin vastaanotolle, jos kivut pahenevat, eivät helpota tai palaavat muutaman päivän itsehoidon jälkeen.

Lähteet

Terveysportti 2021

Duodecim lääketietokanta


  • Tuoteryhmät
  • Tuotemerkki
  • Hinta
    • -
Näytä yhdellä sivulla
Lajitteluperuste:

Päänsärky - farmaseuttimme itsehoito-ohjeet

Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

Lääke KETO 25 mg kipulääke 15 tablettia

4,00
1 kpl = 0,27 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa