Kondomi

Kondomi on miehen peniksen päälle asetettava hormoniton raskaudenehkäisymenetelmä, joka oikein ja huolellisesti käytettynä estää siittiöiden pääsyn emättimeen ja suojaa tehokkaasti myös sukupuolitaudeilta. Oikeankokoinen kondomi peittää koko peniksen, ei purista mutta pysyy paikoillaan hyvin. Oikeankokoinen kondomi peittää koko peniksen, ei purista mutta pysyy paikoillaan hyvin. Oikeankokoisen kondomin valintaan vaikuttavia tekijöitä ovat peniksen pituus, peniksen paksuus ja peniksen muoto. Eri kokojen ja eri muotojen lisäksi kondomeilla on myös muita erilaisia ominaisuuksia, kuten materiaalin paksuus tai nautintoa lisäävät liukasteet tai juomut. Yhdynnän lisäksi kondomia voidaan käyttää myös suuseksisuojana. Valikoimastamme löydät myös lateksittomat kondomit.

Lue lisää kondomeista >>

 

Mikä kondomi on?

Kondomi on miehen peniksen päälle asetettava hormoniton raskaudenehkäisymenetelmä, joka oikein ja huolellisesti käytettynä estää siittiöiden pääsyn emättimeen ja suojaa tehokkaasti myös sukupuolitaudeilta. Yhdynnän lisäksi kondomia voidaan käyttää myös suuseksisuojana. Kondomien historia ulottuu tuhansien vuosien taakse. Kondomeja on valmistettu muun muassa eläinten suolista ja kankaasta. Kondomien valmistus lateksikumista keksittiin 1900-luvun alkupuolella, jonka jälkeen kondomien käyttö yleistyi. Liukastettuja kondomeja alettiin valmistaa 1900-luvun puolivälin jälkeen. Nykyään kondomeja valmistetaan lateksin lisäksi muovimateriaaleista.Kondomien ostamiselle ei ole ikärajaa. Niitä onkin saatavilla helposti esimerkiksi päivittäistavarakaupoista, kioskeista ja apteekeista. Kondomeja voi tilata myös verkkokaupoista. Kondomin käyttö vaatii hieman opettelua ja käyttöä kannattaakin harjoitella kaikessa rauhassa.

Miten valitsen oikeanlaisen kondomin?

Sopivan kokoinen ja molempia osapuolia miellyttävä kondomi löytyy kokeilemalla. Kun kondomi on sopiva, se pysyy hyvin paikoillaan, ei purista, eikä rullaudu pois omia aikojaan. Kondomipakkauksissa on annettu kondomin mitat, jotka ovat suuntaa antavia. Markkinoilla on myös keskimääräistä suurempia ja pienempiä kokoja.

Mitä eroa kondomeilla on?

Suurin osa kondomeista on valmistettu lateksista eli luonnonkumista, joka on hyvin kestävä materiaali. Kaikille lateksi ei kuitenkaan sovi. Lateksiallergisille vaihtoehtona ovat lateksittomat kondomit, jotka valmistetaan synteettisesti polyisopreenista tai polyuretaanista, jotka ovat muoveja. Kondomeista löytyy eri kokoisia ja materiaaliltaan eri paksuisia vaihtoehtoja. Ohuet kondomit antavat luonnollisemman tunteen yhdynnän aikana. Kondomeissa voi olla nautintoa lisääviä nystyjä tai juomuja. Kondomi voi olla varustettu myös värillä, tuoksulla tai maulla. Joihinkin kondomeihin on lisätty liukasteen joukkoon kondomin sisäpuolelle lievästi puuduttavaa ainetta tai ulkopuolelle stimulointigeeliä. Puuduttavan aineen tarkoituksena on lisätä miehen erektion kestoa. Stimulointigeeli puolestaan lisää naisen nautintoa antamalla limakalvoille viilentävää, lämmittävää ja kihelmöivää tunnetta.

Miten kondomia käytetään?

Vaikka kondomin käyttö ei olekaan vaikeaa, sen käyttöä kannatta harjoitella, jotta se tositilanteessa onnistuisi sujuvasti. Kondomi on tehokas ehkäisymenetelmä vain oikein ja huolellisesti käytettynä. Kondomia käsiteltäessä varotaan, ettei sitä rikota esimerkiksi kynsillä tai hampailla. Ennen yhdyntää kondomin kärjessä oleva säiliö puristetaan kevyesti kiinni ja rullataan kondomi erektiossa olevan peniksen päälle. Kondomeissa on valmiina liukasteainetta, mutta tarvittaessa voidaan käyttää lisänä vesi- tai silikonipohjaisia liukuvoiteita.

Kondomi poistetaan varovasti yhdynnän jälkeen ja tarkistetaan, että se on säilynyt ehjänä. Siittiöt ovat nyt kondomin kärjen säiliössä ja käytettyä kondomia käsitellään siten, etteivät ne pääse valumaan pois. Käytetty kondomi laitetaan sekajätteisiin. Älä koskaan laita kondomia wc-pönttöön. Muistathan myös, että kondomi on aina kertakäyttöinen.

Voiko kuukautisten aikana käyttää kondomia?

Kuukautiset eivät ole este kondomin käytölle. Kondomia voidaan käyttää myös heti synnytyksen jälkeen tai sen käyttö voidaan yhdistää muuhun ehkäisyyn, kuten hormonaalisiin ehkäisymenetelmiin.

Mitä teen, jos kondomi rikkoutuu?

Kondomin kanssa ei ole suositeltavaa käyttää öljypohjaisia liukuvoiteita, perusvoiteita tai öljyjä, koska ne voivat haurastuttaa kondomia ja aiheuttaa kondomin rikkoutumisen. Lateksittomat kondomit rikkoutuvat helpommin kuin lateksista valmistetut. Myös emättimeen paikallisesti käytettävät lääkkeet, kuten hiivalääkkeet, antibiootit ja hormonivalmisteet voivat sisältää kondomia haurastuttavia rasvoja. Jos kondomi rikkoutuu ja raskaus ei ole toivottavaa, voi apteekista hankkia ilman reseptiä jälkiehkäisytabletin. Jälkiehkäisyn ja siihen liittyvän neuvonnan saa farmaseuttiselta henkilökunnalta. Tarvittaessa voi hakeutua myös sukupuolitautitestiin terveydenhuoltoon.

Suojaako kondomi täysin seksitaudeilta?

Sukupuolitaudit tarttuvat kosketuksessa emättimen, peniksen, suun tai peräsuolen limakalvojen välityksellä. Uimahallista, saunasta tai wc:stä taudit eivät tartu. Kondomi on ehkäisymenetelmistä ainoa, joka suojaa sukupuolitaudeilta. Täysin varma keino se ei kuitenkaan ole, sillä esimerkiksi herpes ja kondylooma voivat tarttua myös oireettomassa vaiheessa ja alueelta, jota kondomi ei suojaa. Kondomin kanssa kannattaa käyttää vesi- tai silikonipohjaista liukuvoidetta, jolloin kondomin rikkoutumisen vaara ja siten sukupuolitautien leviämisen riski vähenevät.

Miten kondomit säilytetään?

Kondomit suositellaan säilytettäväksi huoneenlämmössä. Etenkin korkeat lämpötilat ja auringonpaiste haurastuttavat kumia. Lyhytaikainen kylmyys ei niinkään ole haitaksi. Kondomia ei kannata säilyttää esimerkiksi lompakossa, sillä siellä kondomi saattaa joutua liikaa alttiiksi taittumiselle ja lämpötilojen vaihtelulle. Kondomien päiväysmerkintöjä kannattaa seurata ja kondomia ei tule käyttää, jos päiväys on ohitettu. Parasta ennen -päiväyksen jälkeen kondomi ei enää välttämättä ole käyttökelpoinen. Oikein säilytettynä kondomit säilyvät valmistuksen jälkeen 5 vuotta.

Lähteet

Terveysportti 2023

www.ehkaisynetti.fi

Terveyskylä


  • Tuoteryhmät
  • Tuotemerkki
  • Hinta
    • -
  • Palaute
Näytä yhdellä sivulla
Lajitteluperuste:

DUREX EXTRA SAFE kondomi 10 kpl **

5,35
1 kpl = 0,54 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

DUREX FEEL ULTRA THIN kondomi 10 kpl

5,50
1 kpl = 0,55 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

DUREX MUTUAL CLIMAX kondomi 10 kpl

7,15
1 kpl = 0,72 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

DUREX NATURALS kondomi 10 kpl **

8,35
1 kpl = 0,84 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

DUREX REAL FEEL kondomi 8 kpl

12,55
1 kpl = 1,57 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

DUREX INTENSE stimuloiva kondomi 8 kpl **

12,00
1 kpl = 1,50 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

DUREX PLEASURE ME kondomi 10 kpl **

5,50
1 kpl = 0,55 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

RFSU MAGIC kondomi

5,25
1 kpl = 1,05 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

RFSU SENSITIVE lateksiton kondomi 6 kpl *

23,30
1 kpl = 3,88 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

TUNTO CONTURE kondomi 5 kpl *

5,20
1 kpl = 1,04 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

TUNTO KOOKAS XL kondomi 5 kpl **

5,50
1 kpl = 1,10 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

TUNTO TOSI OHUT kondomi 5 kpl *

7,95
1 kpl = 1,59 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

RFSU BEYOND THIN kondomi 8 kpl

12,75
1 kpl = 1,59 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

RFSU GRANDE kondomi 10 kpl

8,70
1 kpl = 0,87 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

RFSU SENSUAL juomukondomi 10 kpl *

9,65
1 kpl = 0,97 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

RFSU SWEET kondomilajitelma 8 kpl *

11,05
1 kpl = 1,38 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

RFSU TIGHT SLIM FIT kondomi 10 kpl *

Tuote on tilapäisesti loppunut tukusta.

9,65
1 kpl = 0,97 €