Nenän tukkoisuus

Nenän kuivuus, tukkoisuus ja pienet nenäverenvuodot ovat tuttuja vaivoja melkein kaikille. Talvi on kova rasite ylähengitysteille ja tuntuu nenässä. Kun nenän tehtävä on kostuttaa, puhdistaa ja lämmittää hengitysilmaa, aiheuttaa kireä pakkanen sille ylimääräistä työtä. Samaan aikaan yleensä sisäilma muuttuu sähkölämmityksen vuoksi kuivemmaksi, ja sekin ärsyttää nenää.

Tutustu verkkoapteekin nenätuotteiden tuotevalikoimaan täällä >>

Mistä nenän tukkoisuus johtuu?

Nenän tukkoisuus on yleinen ja kiusallinen vaiva, jonka vuoksi hengitys tapahtuu suun kautta, suu kuivuu ja jopa yöuni voi häiriintyä. Yleisimpiä tukkoisuutta aiheuttavia tekijöitä ovat allergiat ja nenäpolyypit eli nenän limakalvon hyvänlaatuiset liikakasvannaiset. Tupakoitsijoilla tupakansavu ärsyttää nenän limakalvoja ja saa ne turpoamaan. Vasomotorista nuhaa ja nenän tukkoisuutta voi aiheuttaa muun muassa lämpötilan vaihtelu, voimakkaat tuoksut ja maustetut ruuat. Talviaikaan limakalvojen kuivuutta ja sen myötä tukkoisuutta aiheuttavat myös pakkanen ja kuiva huoneilma.

Tukkoisen nenän itsehoito - nenäsuihkeet ja kannu avuksi

Terve nenä hoitaa yleensä itse itsensä. Mutta silloin kun on ylimääräistä rasitusta ja ilmenee oireita, kannattaa ottaa kotikonstit avuksi. Flunssan tai poskiontelotulehduksen aiheuttamaan nenän tukkoisuuteen voidaan käyttää lyhytaikaisesti, korkeintaan noin viikon ajan, nenän limakalvon verisuonia supistavia suihkeita. Pitempiaikainen käyttö aiheuttaa tukkoisuuden lisääntymistä ja jopa nenän limakalvovaurioita. Nenä kannattaa niistää hyvin ennen suihkeen käyttöä ja tehostaa nenän limakalvoja supistavien suihkeiden vaikutusta huuhtelemalla nenä nenähuuhtelukannulla tai keittosuolasuihkeilla. Jos nenän limakalvot kuivuvat, voi ärtyneen limakalvon rauhoittamiseen käyttää öljypitoisia nenäsuihkeita. Niistäminen kuivattaa ja ärsyttää myös nenänpieliä, joiden rauhoittamiseen sopivat apteekin rauhoittavat hoitovoiteet.

Joskus on myös paikallaan hakeutua lääkäriin. Jos itsehoito ei auta tai oireet ovat selkeän toispuoleisia, on syytä käydä näyttämässä nenää lääkärille. Lääkäriin tulee hakeutua myös silloin, jos nenässä on sekä tukkoisuutta, verenvuotoa että kipua tai jos hajuaisti heikkenee selvästi. 

Allergian aiheuttamaan tukkoisuuteen on saatavilla apteekista ilman reseptiä kortisonia sisältäviä nenäsuihkeita sekä antihistamiinivalmisteita suun kautta otettavina tabletteina ja nenäsuihkeina.

Nenän kuivuuden hoitamiseen soveltuvat A-vitamiini–nenätipat ja –suihkeöljypitoiset suihkeet, dexpantenolisuihkeet sekä merivesi- tai keittosuolasuihkeet ja –tipat.

Kaikenlaisen nenän tukkoisuuden helpottamiseen soveltuu nenän huuhtelu kannulla (ns. ”sarvikuono”) tai merivettä sisältävillä nenähuuhteluvalmisteilla. Huuhtelu tehostaa myös nenän tukkoisuutta lievittävien lääkesumutteiden vaikutusta. 

Tukkoisuuden ennaltaehkäisy

Allergisen on syytä mahdollisuuksien mukaan välttää tukkoisuutta aiheuttavia tekijöitä. Antihistamiinin käyttö kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin esimerkiksi keväällä ennen allergiakauden alkua ja jatkaa riittävän kauan. Tupakointia ja tupakan savussa oleskelemista kannattaa välttää.

Hakeudu lääkäriin jos:

  • tukkoisuuteen liittyy poskinontelotulehduksen oireita (painon tunne ja kipu poskionteloiden kohdalla)
  • oireet pitkittyvät, tukkoisuuden syy ei selviä tai oireet eivät helpota itsehoidon keinoin

Lähde: Terveysportti 2018

Tutustu verkkoapteekin nenätuotteiden tuotevalikoimaan täällä >>

Lue lisää siitepölyallergiasta >>

Lue lisää flunssan hoidosta >>

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja