Nenäverenvuoto

 

 


Mistä nenäverenvuoto johtuu?

Nenäverenvuoto on yleensä vaaratonta ja yleistä varsinkin lapsilla, mutta sitä esiintyy myös aikuisilla eri syistä. Verenvuoto johtuu tavallisimmin nenän väliseinän etuosan pienten verisuonten rikkoutumisesta. Rikkoutumisen syynä puolestaan voi olla esimerkiksi nenän kaivaminen, limakalvon heikkous kuivuuden tai tulehduksen takia, voimakas aivastaminen, niistäminen tai nenään kohdistunut isku. Vuoto on yleensä määrältään vähäistä, mutta voi vaikuttaa dramaattisen suurelta veren tahraavuuden vuoksi. Nenäverenvuodolle voivat herkistää jotkut perussairaudet sekä veren hyytymiseen vaikuttavat lääkeaineet, kuten varfariini sekä asetyylisalisyylihappo ja muut tulehduskipulääkkeet.


Nenäverenvuodon ensiapu ja itsehoito  

Tyhjennä nenä niistämällä ja paina vuotava sierain umpeen nenä luisen osan alapuolelta vähintään 15 minuutin ajaksi. Istu etukumarassa asennossa, ettei veri valuisi nieluun. Nielty veri voi aiheuttaa pahoinvointia ja oksentelua. Jääpussi otsalle tai niskaan asetettuna edistää vuodon tyrehtymistä. Laita jääpussin ja ihon väliin esimerkiksi ohut pyyhe tai muu kangas, ettet saa aikaan paleltumavammaa iholle. Verenvuodon tyrehdyttämiseen sopii myös Spongostan-gelatiinisieni.

Kun vuoto on tyrehtynyt, kannattaa välttää voimakkaita ponnisteluja, aivastelua ja hyvin lämpimien ruokien ja juomien nauttimista muutaman päivän ajan.


Nenäverenvuodon ennaltaehkäisy

Jos saat nenäverenvuotoa herkästi, vältä sitä aiheuttavia tekijöitä kuten nenän kaivamista, voimakasta niistämistä tai kovaa rasitusta. Neuvottele lääkärin kanssa verenvuotoja mahdollisesti aiheuttavista lääkityksistä ja perussairauksien hoidosta.

Nenän kuivia limakalvoja voit hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla A-vitamiininenäsuihkeilla, –tipoilla tai -voiteella, dexpantenolisuihkeilla tai seesamiöljysuihkeilla.


Hakeudu lääkäriin jos:

  • Verenvuoto ei lakkaa kotikonstein 15 minuutissa
  • Verenvuotoa esiintyy toistuvasti
  • Nenäverenvuodon lisäksi esiintyy muita oireita, kuten mustelmia, väsymystä tai muita yleisoireita  

Lähde: Terveysportti 2018

 

Tutustu verkkoapteekin nenän hoidon tuotevalikoimaan täällä >>


Mirkka Koponen, farmaseutti – sairaanhoitaja