Rakon hoito

 

 

 

Mikä rakko on ja mistä se johtuu?

Rakko (rakkula, vesikello) syntyy paineen tai hankautumisen seurauksena joskus nopeastikin. Ihon uloin kerros eli orvaskesi irtoaa alemmista kerroksista ja väliin muodostuu kudosnesteen ja joskus verenkin täyttämä rakko.

Rakko on elimistön suojakeino, joka estää lian ja bakteerien pääsyn haavaan sekä suojaa lisäpaineelta. Jos paine tai hankaus rakon alueella jatkuu, rakko ennen pitkää puhkeaa ja aiheuttaa kivuliaan haavauman. Tavallisimmin rakko syntyy kantapäähän esimerkiksi sopimattomien jalkineiden seurauksena. Jalkojen turvotus ja hikoilu edistävät rakkojen syntyä.

 

Rakkojen itsehoito  

Rakon puhkaisemista ei suositella, koska avoin haava tulehtuu helposti ja voi olla myös erittäin kivulias. Jos rakko kuitenkin puhkeaa itsestään, ei ulointa ihokerrosta pidä poistaa. Rakko tai alkava hiertymä suojataan rakkolaastarilla, joka toimii kuin toisena ihona lievittäen kipua, estäen lisävaurioiden syntymistä ja epäpuhtauksien pääsyä vauriokohtaan sekä luomalla jo syntyneelle vauriolle sopivat olosuhteet parantua. Rakkolaastari vaihdetaan vasta, kun se alkaa irrota itsestään ja hoitoa jatketaan kunnes iho on parantunut.

Rakon hoitoon soveltuu myös haavaan tarttumaton silikonipintainen vaahtosidos, jota voidaan pitää rakon päällä useita päiviä. Rakon aiheuttamaa kipua ja siihen kohdistuvaa painetta voidaan helpottaa myös rakon ympärille kiinnitettävällä huoparenkaalla.

Parantunutta ohutta ihoa kannatta vielä rasvata ja suojata tarvittaessa.

 

Rakkojen ennaltaehkäisy

Rakot voivat haitata liikkumista merkittävästi, joten niitä kannattaa ennaltaehkäistä kaikin keinoin. Kiinnitä huomiota jalkineiden sopivuuteen ja pidemmille retkille ei koskaan kannata lähteä upouusilla kengillä. Valitse myös sukat huolellisesti: keinokuituiset sukat siirtävät ihon kosteutta sukan ulkopuolelle paremmin kuin puuvillaiset, jalat pysyvät kuivempina ja näin rakkojen syntymisen todennäköisyys vähenee.

Hyvin kosteutettu iho kestää paremmin rasitusta, joten rasvaa jalkojasi säännöllisesti hyvällä jalkavoiteella. Ihoa voi suojata myös talkilla, vaseliinilla tai rakonestopuikolla.

Diabeetikoiden tulisi kiinnittää erityistä huomiota jalkojen ihon kuntoon, sillä rakot ja muut pienetkin ihovauriot paranevat huonosti ja voivat aiheuttaa vakavia komplikaatioita. Diabeetikon jalkojen tunto voi olla heikentynyt ja ihovaurioita on vaikea havaita ajoissa. Jalkojen tutkimiseen voi tarvittaessa käyttää apuna jalkojen tutkimuspeiliä. Rakkolaastareiden käytössä on noudatettava varovaisuutta.

 

Hakeudu lääkäriin jos:

  • rakon aiheuttama haava tulehtuu
  • olet diabeetikko ja haava on syntynyt huomaamatta

Lähde: Duodecim terveyskirjasto 2018, compeed.fi

 

Tutustu verkkoapteekin tuotevalikoimaan täällä >>

Katso kaikki jalkojenhoitotuotteet täältä >>

 

Mirkka Koponen, farmaseutti – sairaanhoitaja