Nenäverenvuoto

Nenäverenvuoto on kiusallinen vaiva, joka saattaa iskeä milloin vain ja epäsopivalla hetkellä. Joskus se voi myös haitata elämänlaatua, jos vuotoja esiintyy toistuvasti ja arvaamattomasti. Verta valuu herkästi myös nieluun, jolloin se voi aiheuttaa pahoinvointia. Vuoto voi tulla joko yksittäisestä nenän limakalvon verisuonesta tai laajemmalta limakalvon verestysalueelta. Yleensä jokin mekaaninen syy saa aikaan vuodon alkamisen. Näitä syitä ovat esimerkiksi voimakas niistäminen, nenän kaivelu, aivastaminen, saunan kuuma ilma tai isku nenään.

Nenän limakalvojen heikentyminen kuivumisen seurauksena on hyvin yleinen syy nenäverenvuotoon. Kuivumista voivat aiheuttaa muun muassa hengitystietulehdukset, lääkitykset, kuiva huoneilma ja pakkanen. Pitkittyneet bakteeritulehdukset tai vierasesineet nenässä ovat yleisiä nenäverenvuodon aiheuttajia lapsilla.  

Jotkin lääkitykset ja sairaudet voivat myös altistaa nenäverenvuodolle. Vuotoherkkyyttä lisääviä lääkkeitä ovat esimerkiksi tulehduskipulääkkeet ja veren hyytymistä estävät lääkeaineet, kuten varfariini (Marevan®). Iän tai ateroskleroosisairauden myötä kalkkeutuneet tai huonossa hoitotasapainossa olevan verenpainetaudin heikentämät suonet voivat myös olla vuotoherkkiä.

Lisätietoa nenäverenvuodon hoidosta löydät täältä >>

Nenäverenvuodon hoito

Veri on hyvin tahraavaa ja nenäverenvuoto voi näyttää rajultakin, vaikka verta ei tosiasiassa vuotaisi kovin paljoa. Ensiaputilanteessa on tärkeää pysyä rauhallisena ja muistaa, että tässä tapauksessa ensiapu on yksinkertaista.

Auta nenäverenvuotopotilas istumaan etukumaraan asentoon, jolloin veri ei valu nieluun. Pyydä autettavaa niistämään nenä tyhjäksi hyytyneestä verestä. Tämän jälkeen sieraimia puristetaan nenärustoa vasten vähintään 15 minuutin ajan. Jos käytettävissä on jääpaloja, niiden imeskely voi rauhoittaa vuotoa. 

Yleensä edellä mainitut toimenpiteet ovat riittäviä nenäverenvuodon tyrehdyttämiseen. Jos vuoto kuitenkaan ei lakkaa 15 minuutissa, autettava viedään lääkäriin. Kuljetuksenkin aikana on syytä istua etukumarassa asennossa. 

Voiko nenäverenvuotoa ennaltaehkäistä?

Herkästi nenäverenvuotoja saavan on pyrittävä välttämään vuotoa aiheuttavia tekijöitä, kuten nenän kaivamista, liian tehokasta niistämistä, voimakasta rasitusta tai mausteisia ruokia. Nenän limakalvojen kosteutuksesta on syytä pitää huolta, jos käytössä olevat lääkkeet, huoneilma tai pakkanen kuivattavat nenää ja aiheuttavat verenvuotoa. Kosteutukseen voi käyttää apteekista ilman reseptiä saatavia vesi- tai öljypohjaisia hoitavia ja kosteuttavia nenäsuihkeita. Esimerkiksi A-vitamiinia, dekspantenolia tai aloe veraa sisältävät nenäsuihkeet ovat tehokkaita kosteuttajia. Huoneilman kostutuksesta ilmankostuttimella voi myös olla apua. 

Milloin nenäverenvuodon takia pitäisi hakeutua lääkäriin?

Lääkärin vastaanotolle on syytä hakeutua, jos nenäverenvuoto on hyvin runsasta, se ei lopu kotikonstein 15 minuutissa tai jos vuotoja esiintyy toistuvasti. Lääkäri voi laittaa vuotokohtaan tamponin esimerkiksi gelatiinisienestä tai käsitellä vuotokohdan laapiksella. 
Tutkimuksiin on syytä hakeutua myös, jos nenäverenvuotoon liittyy muita verenvuotoja, väsymystä tai muita yleisoireita.

Lähteet
Terveysportti 2022
SPR https://www.punainenristi.fi/ensiapu/ensiapuohjeet/nenaverenvuoto/ 


  • Tuoteryhmät
  • Tuotemerkki
  • Hinta
    • -
  • Palaute
Näytä yhdellä sivulla
Lajitteluperuste:

A-VITA HYDRA+ nenäsuihke 20 ml

13,90
1 l = 695,00 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

A-VITA PLUS nenäsuihke 20 ml

12,50
1 l = 625,00 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

A-VITA PLUS nenätipat 30 ml

11,70
1 l = 390,00 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

A-VITA PLUS nenävoide 10 g

11,70
1 kg = 1 170,00 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

AUVOIN hoitava nenäsuihke 20 ml

12,90
1 l = 645,00 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

NASOLIN A-VITAMIN timjami-eukalyptus nenäsuihke 10 ml

9,10
1 l = 910,00 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

NASOLIN NOZOIL öljysumute nenän kostutukseen 10 ml

9,90
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

NASOLIN A-VITAMIN sitruuna-mentoli nenäsuihke 10 ml

9,10
1 l = 910,00 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

NASOLIN kosteuttava nenäsuihke 20 ml

8,95
1 l = 447,50 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

NASOLIN A-VITAMIN nenäsuihke 10 ml

9,10
1 l = 910,00 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

NASO FRESH SEESAMIÖLJY suihke 10 ml

8,35
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

MAR PLUS CARE nenäsumute 20 ml

9,90
1 l = 247,50 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

NASO SEESAMIÖLJY RATIOPHARM suihke 10 ml

8,35
1 ml = 0,84 €
Lähetämme 1-3 arkipäivän kuluessa

NASO DEXPANTHENOL RATIOPHARM nenäsumute 20 ml

Tuotteella on pitkäaikainen saatavuuskatkos.

8,35