Ilmavaivat ja vatsan turvotus ovat hyvin yleisiä vaivoja ja niistä kärsii noin viidennes ihmisistä ainakin jossain vaiheessa elämää. Epämiellyttäviä oireita voi esiintyä pian aterian jälkeen (toiminnalliset ylävatsavaivat) tai muina aikoina vuorokaudesta (ärtyvän suolen oireyhtymä). Ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) liittyvät ilmavaivat ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Ilman poistuminen suolistosta luonnollisena päästönä on normaali ilmiö, mutta muodostuu ongelmaksi, jos suolikaasua muodostuu liikaa tai se ei pääse poistumaan normaalisti. Ilmavaivoihin ja vatsanturvotukseen on tarjolla suoliston kaasukuplia pilkkovia lääkkeitä ja muita valmisteita. Lisätietoa ilmavaivoista löydät täältä >>
Ilmavaivat aiheuttavat vatsan seudulle epämiellyttäviä tuntemuksia ja pahimmillaan voivat häiritä jokapäiväistä elämää. Ilman kertyminen suolistoon saa aikaan turvotusta ja eriasteisia vatsakipuja. Turvotus lisääntyy yleensä ruokailun jälkeen ja iltaa kohti.
Suolikaasun määrä vaihtelee hyvinkin paljon ja normaalisti sitä muodostuu noin 7–8 desilitraa päivässä. Pääosa suolikaasusta syntyy paksusuolessa suolistobakteerien vaikutuksesta. Hajuttomia suolikaasun perusaineita ovat typpi, hiilidioksidi, happi, vety ja metaani. Paha haju syntyy rikkiyhdisteistä, etenkin rikkisulfaatista, jota kulkeutuu imeytymättömien ruuan osien mukana paksusuoleen bakteerien ravinnoksi.
Syödyn ravinnon laatu on merkittävimpiä ilmavaivojen aiheuttajia. Sulfaatteja sisältäviä ruokia ovat esimerkiksi pähkinät ja kaalit. Yleisiä ilmavaivojen aiheuttajia ovat myös muut kuitupitoiset ravintoaineet, kuten täysjyväviljat ja palkokasvit. Paprika, sipuli, isot määrät kasviksia kerrallaan syötynä, rasvainen ruoka, makeat leivonnaiset, suklaa ja hiilihappopitoiset juomat voivat niin ikään aiheuttaa ilmavaivoja.
Ilmaa kulkeutuu suolistoon myös nielemällä esimerkiksi syötäessä liian kiireellä. Purukumin pureskelu, makeisten imeskely ja tupakointi lisäävät myös ruuansulatuskanavaan kulkeutuvan ilman määrää. Liikkumattomuus ja paikallaan istuminen laiskistuttavat suolen liikkeitä ja voivat saada aikaan ilman kertymistä ja ummetusta.
Ilmavaivojen taustalla voivat olla myös ravintoaineiden imeytymishäiriöt tai ärtyvän suolen oireyhtymä. Imeytymishäiriöistä tavallisimpia ovat laktoosi-intoleranssi ja keliakia. Laktoosi-intoleranssissa laktoosia pilkkovan entsyymin toiminta on heikentynyt ja pilkkomistyöhön joutuvat suolistobakteerit. Tämä puolestaan lisää suolikaasun muodostusta. Keliakiassa kotimaisten viljojen gluteeni vaurioittaa ohutsuolen limakalvoa ja heikentää ravintoaineiden imeytymistä.
Ärtyvän suolen oireyhtymässä turvotusta voi aiheuttaa normaalia suurempi suolikaasun määrä, suolikaasun hitaampi poistuminen tai ruuansulatuskanavan normaalia herkempi reagointi venytykselle. Turvottelu voi johtua myös suoliston bakteerikannan epätasapainosta.
Ilmavaivoja helpottavat luonnolliset konstit, eli röyhtäily ja suolikaasun päästeleminen. Vaikka suolikaasun päästeleminen eli piereksiminen on normaali ja terve ilmiö, voi se useissa tilanteissa olla varsin kiusallista. Tämän vuoksi olisikin miellyttävämpää saada ilmavaivat muilla keinoilla hallintaan.
Ilmavaivojen hoidossa on oleellista korjata elämäntavat niin, että tulee toimeen oireiden kanssa. Ruokavaliossa pyritään välttämään oireita aiheuttavia ruoka-aineita. Ruoka-aineista voi esimerkiksi lähteä karsimaan kaasunmuodostusta aiheuttavia ruoka-aineita vähitellen ja seurata oireiden vähenemistä. Tarkkailtavien listalle kannattaa laittaa myös makeutusaineet sorbitoli ja ksylitoli. Säännöllinen ruokailurytmi, kiireettömyys syödessä ja kohtuullisen kokoiset ateriat auttavat oireiden hallinnassa.
Rauhallisen ruokailurytmin lisäksi ilman nielemistä voi vähentää välttämällä purukumin pureskelua ja makeisten imeskelyä sekä lopettamalla tupakointi. Ilmavaivojen hoitoon voi kokeilla myös probioottivalmisteita. Täysin varmaa tutkimusnäyttöä asiasta ei ole, mutta probiootteja on turvallista kokeilla, ellet kärsi haavaisesta suolitulehduksesta tai vakavasta immuunipuutoksesta.
Liikunta vilkastuttaa suolen liikkeitä ja pistää myös suolikaasun liikkeelle. Pitkään istuminen ei siis ole hyväksi. On kuitenkin huomioitava, etteivät ruokavaliomuutokset ja liikunnan lisääminen anna tuloksia heti, vaan muutamien päivien tai viikkojen jälkeen.
Elleivät elämäntapamuutokset auta, voi ilmavaivoja lievittää myös apteekista ilman reseptiä saatavilla kaasukupliin vaikuttavilla itsehoitolääkkeillä tai muilla vatsavaivoihin tarkoitetuilla valmisteilla.
Ilmavaivojen ennaltaehkäisyyn soveltuvat monet samat keinot kuin niiden hoitoonkin. Oleellista on mahdollisuuksien mukaan pyrkiä välttämään asioita, jotka aiheuttavat oireita.
Ilmavaivojen takia on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle seuraavissa tilanteissa:
Apteekista on saatavilla ilman reseptiä valmisteita ilmavaivojen hoitoon ja ennaltaehkäisyyn. Dimetikonia (Cuplaton®, Minifom®) ja simetikonia (Simex®, Laxogas®) sisältävät valmisteet pienentävät ja rikkovat ilmakuplia suolistossa ja helpottavat näin ilmavaivoja ja ilman poistumista suolistosta. Dimetikonia on saatavilla kapseleina ja tippoina, simetikonia purutabletteina tippoina ja annosjauheena. Benegast Redugas™ -purutabletti on kaksivaikutteinen: simetikoni rikkoo kaasukuplia ja inuliini -probiootti edistää hyvien suolistobakteerien kasvua ja vähentää näin kaasunmuodostusta.
Ruuansulatuksen avuksi löytyy entsyymivalmisteita, jotka pilkkovat huonosti sulavia hiilihydraatteja (Nogasin® -kapselit ja Nogasin® Go -purutabletit. Monientsyymivalmisteet (Multienzyme Go, Elivo Ruoansulattaja Plus) on tarkoitettu pilkkomaan hiilihydraatteja, rasvaa ja proteiineja. Elivon valmiste sisältää myös vatsahappoja neutraloivaa kalsiumkarbonaattia. Gluteeniherkille löytyy oma valmisteensa (Gluten Go), joka pilkkoo viljojen gluteenia. On kuitenkin huomioitava, ettei tämä ole tarkoitettu keliakiaa sairastaville.
Jotkut saavat apua turvotukseen ja vatsakipuihin suoliston lihaksistoa rentouttavista piparminttukapseleista (Colpermin®, Colonmint®) tai piihappogeelistä (Silicol®gel), joka muodostaa ruuansulatuskanavaan suojaavan kalvon. Myös Gelsectan® -kapselit suojaavat suoliston limakalvoa ja lisäksi lisäävät suolistolle hyödyllisten bifidobakteerien määrää. Bifidobakteereja löytyy myös Symbiosys Alflorex® -kapseleista. I Say Turvotus ja IBS-oireet-kapseli on kaksivaikutteinen: piparminttu rentouttaa suolistoa ja simetikoni rikkoo kaasukuplia.
Kysy rohkeasti neuvoa oikean tuotteen valintaan apteekista!
Lähteet
Terveysportti 2022
Terveyskylä (www.terveyskyla.fi/vatsatalo )
Lääke COLPERMIN piparminttuöljykapseli lieviin mahavaivoihin 30 kapselia **14,58 €
1 kapseli(a) = 0,49 €
|
|||