Virtsaamisvaivat miehillä

 

 

Mistä miesten virtsaamisvaivat johtuvat?

Virtsaamisvaivoja esiintyy yleisesti ikääntyvillä miehillä. Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on vaiva, jota esiintyy suurimmalla osalla yli 60-vuotiaista miehistä. Virtsaamista haittaavia oireita on kuitenkin harvemmalla.


Eturauhasen hyvälaatuisen liikakasvun aiheuttamat oireet

Suurentunut eturauhanen häiritsee virtsaamistoimintaa painamalla virtsarakon pohjaa, ahtauttamalla eturauhasen läpi kulkevaa virtsaputkea ja heikentämällä virtsarakon kaulan lihaksiston toimintaa. Rakon tyhjenemisen ongelmat ilmenevät tihentyneenä virtsaamistarpeena ja virtsasuihkun heikkoutena. Yöllinen virtsaustarve häiritsee yöunta, virtsatessa joutuu ponnistelemaan ja tuntuu, ettei rakko tyhjene kunnolla.


Eturauhasvaivojen hoito ja ennaltaehkäisy

Eturauhasen liikakasvu liittyy ikääntymiseen, joten ennaltaehkäiseviä keinoja ei ole. Oireiden pahenemista voidaan kuitenkin hillitä esimerkiksi välttämällä kylmettymistä. Alkoholin käyttö voi myös vaikeuttaa oireita.

Virtsaamisoireita ei kannata murehtia yksin ja lääkäriin kannattaa hakeutua rohkeasti. Lääkäri voi määrätä oireita helpottavia reseptilääkkeitä ja mikäli näistä ei ole apua, harkita muita hoitokeinoja.

Apteekista on saatavilla ilman reseptiä kasvirohdosvalmisteita lieviin eturauhasvaivoihin. Näitä ei kuitenkaan pidä käyttää yhtä aikaa eturauhasen liikakasvuun tarkoitettujen reseptilääkkeiden kanssa.


Hakeudu lääkäriin jos:

  • virtsaamisoireet häiritsevät päivittäistä elämää
  • virtsaamisoireet kehittyvät nopeasti
  • kehittyy virtsaumpi eli virtsaa ei tule ollenkaan
  • oireisiin liittyy virtsankarkailua
  • oireisiin liittyy kuumetta tai muita yleisoireita
  • virtsassa on verta
  • esiintyy virtsaamisvaivoja ja olet alle 50-vuotias mies

Lähde: Terveysportti 2018

 

Tutustu verkkoapteekin intiimituotteisiin täällä >>

 

Mirkka Koponen, farmaseutti - sairaanhoitaja