Reseptilääkkeiden kelakorvaukset

Kela korvaa osan lääkkeen hinnasta kun lääke on lääkärin sairauden hoitoon määräämä reseptilääke, kliininen ravintovalmiste tai perusvoide. Lisäksi vaatimuksena on, että Lääkkeiden hintalautakunta on myöntänyt valmisteelle korvattavuuden.

Lääkkeiden sairausvakuutuskorvaus eli kelakorvaus on apteekissa mahdollista saada enintään 3 kuukauden lääkkeistä kerrallaan (kalliiden lääkkeiden osalta vain 1 kuukauden lääkkeet). Voit hakea Kelan sivuilta tietoa Suomessa kaupan olevien lääkkeiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden hinnoista ja korvattavuuksista sekä keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista Kelan Lääkehausta ».

Tilatessasi reseptilääkkeitä verkkoapteekista, annat samalla luvan kelakorvaustietojesi tarkistamiseen sähköisestä Kelan suorakorvaustietopalvelusta.

Yliopistonverkkoapteekin kautta tilaamiesi lääkkeiden hinta ja saamasi kelakorvaukset ovat samat kuin ostaessasi reseptilääkkeesi mistä tahansa muusta kotimaisesta apteekista. Hinnat päivittyvät aina kuukauden 1. ja 15. päivä.

Verkkoapteekissa näkyvään lääkkeen hintaan lisätään apteekissa 2,39 euron toimitusmaksu riippumatta toimitettujen pakkausten lukumäärästä. Yliopistonverkkoapteekin sivuilla hinnat näytetään ilman lääkkeen toimitusmaksua ja mahdollinen kelakorvausosuus vähennetään lääkkeen hinnasta toimitusvaiheessa.

Lääkevaihto

Voit pyytää vaihtamaan viitehintajärjestelmään kuuluvan vaihtokelpoisen lääkkeesi edullisempaan rinnakkaisvalmisteeseen, mikäli lääkärisi ei ole kieltänyt vaihtoa reseptiin tekemällään merkinnällä. Vaihtaessasi lääkärin määräämän lääkevalmisteen apteekissa edullisempaan samaa vaikuttavaa ainetta sisältävään lääkkeeseen säästät lääkekustannuksissasi. Jos et halua vaihtaa lääkettäsi ja lääkkeesi hinta on viitehintaa korkeampi, saat korvauksen enintään viitehinnasta ja maksettavaksesi tulee lisäksi viitehinnan ylittävä osuus.

Mahdolliset vaihtokelpoiset rinnakkaislääkkeet näkyvät kunkin reseptilääkkeen sivun alaosassa ja näet ne myös Kelan lääkehaku-sivustolla.