Reseptilääkkeiden kelakorvaukset

Reseptilääkkeiden kelakorvaukset

 

 

Kelakorvaukset2017_-_yliopistonverkkoapteekki

 

Kelakorvausten alkuomavastuu on vuonna 2017 50 euroa kalenterivuodessa. Saat korvausta ostamistasi lääkkeistä vasta sen jälkeen, kun alkuomavastuusi on täyttynyt. Alkuomavastuu koskee vain täysi-ikäisiä sen vuoden alusta, jolloin henkilö täyttää 19 vuotta ja se on kalenterivuosikohtainen. Alkuomavastuuta kerryttävät reseptillä ostettavat korvattavat lääkkeet, kliiniset ravintovalmisteet ja perusvoiteet.

Kaikki apteekit saavat ajantasaisen tiedon jokaisen asiakkaan alkuomavastuusta. Alkuomavastuun täyttymisen jälkeen saat kelakorvattavista lääkkeistä joko peruskorvauksen 40%, alemman erityiskorvauksen 65% tai ylemmän 100% erityiskorvauksen, sen omavastuu on aina 4,50 euroa/lääke/yksi ostokerta.

Vuonna 2017 lääkkeiden vuosiomavastuu (entinen lääkekatto) on 615,13 euroa. Kun vuosiomavastuusi ylittyy, sinulla on oikeus lisäkorvaukseen. Tällöin maksat loppuvuoden ajan jokaisesta korvattavasta valmisteesta 2,50 euron omavastuun.

Voit itse seurata alkuomavastuun kertymistä kirjautumalla omilla pankkitunnuksilla sivustolle                  www.kela.fi/asiointi.

Saat tietoa lääkkeesi korvattavuudesta, hinnasta ja keskenään vaihtokelpoisista valmisteista apteekista tai Kelan lääkehakupalvelusta www.kela.fi/laakehaku.

Kela korvaa osan lääkkeen hinnasta lääkärin sairauden hoitoon määräämistä reseptilääkkeistä, kliinisistä ravintovalmisteista ja perusvoiteista, joille Lääkkeiden hintalautakunta on myöntänyt korvattavuuden. Lääkkeiden sairausvakuutuskorvaus eli kelakorvaus on apteekissa mahdollista saada enintään 3 kuukauden lääkkeistä kerrallaan (kalliiden lääkkeiden osalta vain 1 kuukauden lääkkeet). Voit hakea Kelan sivuilta tietoa Suomessa kaupan olevien lääkkeiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden hinnoista ja korvattavuuksista sekä keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista Kelan Lääkehausta ».

Tilatessasi reseptilääkkeitä verkkoapteekista, annat samalla luvan kelakorvaustietojesi tarkistamiseen sähköisestä Kelan suorakorvaustietopalvelusta.

Lääkkeet ovat samanhintaisia kaikissa Suomen apteekeissa ja laillistetuissa apteekin verkkopalveluissa. Hinnat päivittyvät aina kuukauden 1. ja 15. päivä. Yliopistonverkkoapteekin kautta tilaamiesi lääkkeiden hinta ja saamasi kelakorvaukset ovat samat kuin ostaessasi reseptilääkkeesi mistä tahansa muusta kotimaisesta apteekista. Verkkoapteekissa näkyvään lääkkeen hintaan lisätään apteekissa 2,39 euron toimitusmaksu riippumatta toimitettujen pakkausten lukumäärästä. Yliopistonverkkoapteekin sivuilla  hinnat näytetään ilman lääkkeen toimitusmaksua ja mahdollinen kelakorvausosuus vähennetään lääkkeen hinnasta toimitusvaiheessa.

Lääkevaihto

Voit pyytää vaihtamaan viitehintajärjestelmään kuuluvan vaihtokelpoisen lääkkeesi edullisempaan rinnakkaisvalmisteeseen, mikäli lääkärisi ei ole kieltänyt vaihtoa reseptiin tekemällään merkinnällä. Vaihtaessasi lääkärin määräämän lääkevalmisteen apteekissa edullisempaan samaa vaikuttavaa ainetta sisältävään lääkkeeseen säästät lääkekustannuksissasi. Jos et halua vaihtaa lääkettäsi ja lääkkeesi hinta on viitehintaa korkeampi, saat korvauksen enintään viitehinnasta ja maksettavaksesi tulee lisäksi viitehinnan ylittävä osuus.